Unsprezece senatori PNL, printre care şi Alina Gorghiu, susţin că au găsit soluţia pentru reducerea aglomerării din închisori: o parte din cei condamnaţi să-şi poată executa pedepsele doar sâmbătă şi duminică.
Cei 11 senatori sunt:
Bulacu Romulus - senator PNL
Chițac Vergil - senator PNL
Chirteș Ioan-Cristian - senator PNL
Fenechiu Cătălin-Daniel - senator PNL
Filipescu Răducu-George - senator PNL
Gorghiu Alina-Ștefania - senator PNL
Hărău Eleonora-Carmen - senator PNL
Pauliuc Nicoleta - senator PNL
Popa Cornel - senator PNL
Popa Ion - senator PNL
Toma Cătălin Dumitru - senator PNL
EXPUNEREA DE MOTIVE AICI
Potrivit expunerii de motive, „situaţia din sistemul penitenciar românesc este considerată inacceptabilă de CEDO, iar România riscă adoptarea unei decizii pilot de condamnare pentru rele tratamente aplicate persoanelor care execută o pedeapsă privativă de libertate”.
„Măsurile alternative neprivative de libertate sunt rar utilizate în activitatea judiciară românească. Pentru a evita aplicarea sancţiunilor CEDO considerăm că este de datoria legiuitorului să adopte norme care să ofere judecătorului posibilitatea de a înlocui o pedeapsă în regim privativ de libertate cu măsuri alternative credibile care realizează mai bine scopul reeducării, al reinserţiei sociale, dar şi al prevenirii recidivei”, susţin iniţiatorii.
Liberalii mai precizează că adoptarea unor măsuri alternative de executare a pedepsei conduce la „asigurarea şi garantarea respectării drepturilor fundamentale ale persoanei condamnate”.
„Măsurile propuse sunt adecvate cadrului european în această materie şi au fost alese după analiza cadrului legislativ în domeniu al statelor membre ale UE, în special al Cehiei, Italiei, Olandei şi Belgiei”, arată iniţiatorii.
Măsurile pe care le propune iniţiativa legislativă sunt: „executarea la domiciliu a pedepsei prin supraveghere cu brăţară electronică, executarea în echivalent zile de muncă în folosul comunităţii, executarea pedepsei în zilele de sâmbătă şi duminică, executarea pedepsei în regim mixt de zile de muncă în folosul comunităţii, combinat cu zile de detenţie sâmbătă şi duminică”.
PROIECTUL DE LEGE AICI
Senatorii PNL care au semnat iniţiativa mai precizează că pentru aplicarea reglementării este necesar ca statul român să procedeze la redimensionarea sistemului de probaţiune, astfel încât acesta să ajungă la 5.000 de inspectori de probaţiune şi la implicarea comunităţilor locale în asigurarea condiţiilor pentru executarea măsurilor alternative.
Alina Gorghiu: „Am studiat foarte bine dreptul în state ca Italia, ca Cehia, ca Franţa, Olanda şi aşa mai departe. Deci cadrul normativ nu este o noutate pentru state europene, însă pentru România este o noutate”.
Şerban Nicolae, senator PSD: „Chestiunea cu brăţările electronice de supraveghere nu funcţionează bine nicăieri. În Italia, s-au cheltuit câteva zeci de milioane; s-au cumpărat câteva sute funcţionale. E o idee bună dacă ne lămurim de unde luăm banii şi care va fi sistemul de monitorizare.”
Proiectul ar putea fi susţinut de noul ministru al Justiţiei, Tudorel Toader: „Nu este rău dacă se va dovedi o măsură de natură să contribuie la soluţionarea problemei despre care vorbim din penitenciare. Tind să cred că poate fi un aviz favorabil, pozitiv”.
Proiectul a fost depus la Senat marţi, în plină dezbatere referitoare la legea graţierii, susţinută de partidele de la Putere.