Sursa foto: www.ebihoreanul.ro
Procurorii DNA i-au acuzat pe cei patru magistraţi că ar fi admis un act de împăcare fals între părţi, în schimbul unor bani şi cadouri.
Printre atenţii, spun anchetatorii, s-a numărat inclusiv un ceas vechi cu cuc, pe care una dintre judecătoare ar fi urmat să-l primească printr-un intermediar.
Totul a început de la un bărbat de 33 de ani din comuna bihoreană Budureasa, care ar fi comis o tentativă de viol asupra prietenei sale.
Condamnat în 2010 la doi ani şi opt luni de închisoare, tânărul a beneficiat de o contestaţie în anulare pe baza unui act fals, susţin procurorii DNA. "Era vorba de o contestaţie în anulare, la o decizie de condamnare a unei persoane pentru infracţiunea de viol. Cea de-a patra judecătoare, de la Curtea de Apel Oradea, a primit anumite produse", declara în aprilie 2014 Livia Săplăcan, purtătorul de cuvânt DNA.
În luna iunie, acelaşi an, Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât suspendarea din funcţie a două judecătoare de la Curtea de Apel din Oradea și a doi magistrați de la Tribunalul Bihor.
Decizia a fost luată ca urmare a trimiterii în judecată de către DNA a celor patru pentru săvârşirea unei infracţiuni cu intenţie.
Judecătorii vizați de hotărârea CSM sunt erau Florica Roman, Denisa Daniela Vidican - ambele de la Curtea de Apel Oradea - și Raluca Beatrix Cuc și Ovidiu Daniel Galea, de la Tribunalul Bihor.
Potrivit DNA, Florica Roman ar fi cerut bani şi diverse bunuri ca să intervină la colegii magistraţi de la Tribunalul Bihor în favoarea unui infractor. "Roman Florica, judecător la Curtea de Apel Oradea, a primit (...) o sumă de bani nedeterminată sub aspectul cuantumului şi alte foloase (...) pentru a-şi exercita influenţa faţă de judecători de la instanţa inferioară în grad, Tribunalul Bihor, astfel încât aceştia să pronunţe hotărâri favorabile unui condamnat", se arăta în comunicatul DNA din 31 martie 2014.
Citeşte şi Plângere penală la DNA împotriva ambasadorului SUA, Hans Klemm, şi a preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea.