CEDO: Statul român a respectat obligaţia de neutralitate religioasă când a respins sindicatul preoţilor

Data publicării:
CEDO cedh 39553 16 382 2009-07-02-2

Marea Cameră a Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg a a decis astăzi că statul român nu a încălcat dreptul la libertatea de asociere atunci când a respins înregistrarea unui sindicat al preoţilor în anul 2008, „Păstorul cel Bun”.

„În cauza Sindicatul „Păstorul cel Bun” contra României, Curtea a reținut că prin refuzul de a înregistra sindicatul aplicantului, statul pur și simplu a respins să devină implicat în organizarea și activitatea Bisericii Ortodoxe Române, prin urmare a respectat obligaţia de neutralitate religioasă enunţată de articolul 9 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului”, se arată în comunicatul CEDO.

„Marea Cameră a CEDO apreciază drept rezonabilă decizia Curţii de Apel Craiova care a considerat că înfiinţarea unui sindicat al preoţilor reprezintă un risc real de încălcare a principiului autonomiei Bisericii, stipulat în articolul 29 din Constituţia României şi Legea Cultelor nr. 489/2006 (art. 8)”, mai precizează Mediafax, care citează un comunicat al Patriarhiei Române.

Instanţa europeană de la Strasbourg a reţinut faptul că în România principiul autonomiei comunităţilor religioase „este cheia de boltă a relaţiilor dintre Stat şi Cultele recunoscute”, astfel încât decizia Statului român de neînregistrare a sindicatului preoţilor a fost întemeiată.

În acelaşi timp, decizia CEDO confirmă specificul vocaţional al preoţiei care este incompatibil cu acţiunea sindicală, deoarece preoţia este o misiune liber asumată pe care Biserica o încredinţează celor care au răspuns la chemarea ei.

Traseul cauzei la CEDO

În 31 ianuarie 2012, judecătorii Curţii Europeane a Drepturilor Omului (CEDO) au dat câştig de cauză, cu cinci voturi „pentru” şi două „împotrivă” sindicatului preoţilor din Mitropolia Olteniei - „Păstorul cel Bun” - privind dreptul clericilor la libera asociere în sindicate. Concret, CEDO a stabilit că a existat o încălcare a aerticolului 11 din Convenţia Europeană privind dreptul la libera asociere.

Decizia a fost contestată de Guvernul de la Bucureşti, care a solicitat reanalizarea cauzei de către Marea Cameră a Curţii Europene, la cererea Patriarhiei Române.

Potrivit Patriarhiei, este vorba despre „cunoaşterea trunchiată (insuficientă)” de către CEDO a specificului relaţiilor dintre stat şi culte în România şi ignorarea prevederilor Constituţiei României, a Legii Cultelor privind libertatea religioasă şi regimul general al cultelor din România şi a Statutului pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române recunoscut prin Hotărârea de Guvern 53/2008, care enunţă cu claritate autonomia şi libertatea bisericii faţă de stat.

Patriarhia consideră că este total eronată afirmaţia din hotărârea CEDO potrivit căreia statutul aşa-numitului sindicat nu ar contraveni prin nimic Statutului Bisericii Ortodoxe Române, Legii cultelor şi canoanelor. În realitate, „sindicatul are obiective total incompatibile cu slujirea sacramentală şi pastorală a preoţilor, şi anume organizarea de mitinguri, demonstraţii şi greve, menţiune care contravine statutului recunoscut cultelor de către statul român de factori ai păcii sociale privind libertatea religioasă şi regimul general al cultelor”.

Sindicatul „Păstorul cel bun” a fost înfiinţat în 4 aprilie 2008, având 35 de membri, dintre clerici şi personalul laic ai Bisericii Ortodoxe.

Preotul Nicolae State, vicepreşedinte al Sindicatului „Păstorul cel Bun” (Catedrala Episcopală Râmnicu Vâlcea), declara la sfârşitul lunii mai 2008, că este primul sindicat al preoţilor şi mirenilor din România care a fost înregistrat oficial prin hotărâre judecătorească şi care îşi propune să ofere publicului informaţii transparente din sânul Bisericii Ortodoxe Române.

„Din acest sindicat nu vor face parte numai preoţii, ci şi cântăreţii şi slujitorii de la biserici. Prin acest sindicat nu vrem altceva decât să ne apărăm drepturile şi să înlăturăm abuzurile care se fac la nivelul Mitropoliei Olteniei”, spunea părintele Nicolae State, citat de Mediafax.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Femeia după chipul căreia a fost creată Statuia Libertății. Cum arăta muza celui mai cunoscut simbol al...
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Richard Gere, dezvăluiri despre mutarea în Spania: „Soția mea mi-a dat șapte ani în SUA!” Alejandra e mai...
Adevarul
Cresc impozitele pe venituri din activități independente în 2025. Când se declară și cum se raportează
Newsweek
570 lei în plus la pensie timp de 6 luni pentru anumiți pensionari. Cum intri în posesia banilor?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
kim jong un și vladimir putin își ciocnesc paharele cu vin
Ce îi oferă Putin lui Kim în schimbul soldaților trimiși să lupte în Kursk. „Au fost livrate Coreei de Nord...
Digi Animal World
Imagini virale cu un pelican care încearcă să mănânce un pui de Capibara: „Se uită la el de parcă nu ar fi...
Film Now
Nicole Kidman, „desființată” de fani după ce a vorbit despre imaginea virală surprinsă după divorțul de Tom...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...