Ce spune CSM despre protocolul încheiat cu SRI

Data actualizării: Data publicării:
SEDIU CSM fara cer membricsm.ro

CSM anunţă că a încheiat în 2012 un „protocol instituţional” cu SRI, denunţat în 2017 şi că a început procedura de declasificare a acestui document. Un alt protocol este cel încheiat în 2014 cu Centrul Naţional Cyberint, pe durată nedeterminată, acesta nefiind clasificat.

„Consiliul Superior al Magistraturii a încheiat, în anul 2012, un protocol instituţional cu Serviciul Român de Informaţii. La solicitarea tuturor membrilor Consiliului, formulată de îndată ce au luat cunoştinţă de existenţa sa, Protocolul a fost denunţat în cursul lunii martie 2017, prin acordul părţilor, iar cu privire la acesta a fost demarată procedura de declasificare, în temeiul Legii nr. 182/2002”, anunţă instituţia, potrivit News.ro.

De asemenea, la nivelul Consiliului Superior al Magistraturii a fost încheiat, în anul 2014, pe o perioadă nedeterminată, Protocolul privind cooperarea între Consiliul Superior al Magistraturii şi Centrul Naţional Cyberint în domeniul securităţii sistemelor informatice şi de comunicaţii, având ca obiect protecţia reţelelor informatice ale instituţiei, în cadrul proiectului Sistem naţional de protecţie a infrastructurilor IT.

Protocolul nu are regimul unui document clasificat.

În şedinţa de miercuri a CSM, vicepreşedintele Codruţ Olaru a spus că au comunicat că au existat şi există sau au denunţat prorocoale cu SRI Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Inspecţia Judiciară.

CSM a solicitat miercuri instituţiilor judiciare care au încheiat protocoale de cooperare cu serviciile de informaţii, respectiv Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Inspecţia Judiciară, să declasifice aceste documente. CSM a cerut, de asemenea, Ministerului Public, detalii despre protocolul încheiat în 2009 cu Serviciul Român de Informaţii şi va transmite Ministerului Justiţiei o adresă prin care să solicite un punct de vedere referitor la acest protocol.

Inspecţia Judiciară a transmis joi că a avut un protocol care nu mai este în vigoare de la începutul anului 2017, iar din 28 martie au fost începute procedurile de declasificare. Inspecţia Judiciară susţine că, fiind clasificat, nu poate discuta despre conţinutul protocolului, dar dă asigurări că „niciuna dintre atribuţiile sale nu a format obiectul vreunui protocol cu vreo instituţie publică şi nu a existat vreun raport sau document care să fie transmis unei instituţii în baza unui protocol”.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Zodiile care vor trăi momente de vis până la finalul anului 2024. Vor încheia anul în glorie
Digi FM
Cum arată Bryan Adams în 2024, la 65 de ani. La 16 ani s-a lăsat de școală pentru muzică
Pro FM
Selena Gomez reacționează după noile critici legate de silueta sa: Nu-mi pasă că nu sunt subțire băț
Film Now
Cum arată fiul lui Jack Nicholson. Asemănarea cu tatăl lui i-a adus rolul principal într-un film horror
Adevarul
Nazistul care s-a revoltat împotriva cruzimii. Povestea adevărată a lui Oskar Schindler, salvatorul evreilor
Newsweek
Care pensionari NU iau bani în plus la pensie la indexarea din 1 ianuarie? Știm ce meserie au avut
Digi FM
Un român, văduv și tatăl a doi copii, mort în inundațiile din Spania. Fratele lui i-a găsit trupul fără...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Aricii din Europa, incluşi pe „lista roşie” cu specii „potenţial ameninţate cu dispariţia”. „Oamenii sunt cei...
Film Now
Avocata lui Johnny Depp a dezvăluit de ce nu și-a dorit o relație cu starul: „Nu aș face niciodată așa ceva...
UTV
Margot Robbie si Tom Ackerley au devenit parinti pentru prima oara. Actrita a nascut un baietel perfect...