Curtea Constituţională a decis miercuri că preşedintele este cel în măsură să reprezinte România la reuniunile europene. Este pentru a patra oară când judecătorii au luat în discuţie această temă. Premierul Victor Ponta a mers să îşi susţină personal punctul de vedere în faţa Curţii Constituţionale în cel mai nou conflict cu preşedintele Traian Băsescu. Şeful Guvernului a apreciat că este mult mai îndreptăţit să participe la discuţiile din Consiliu pe tema numirii Comisarului European.
ACTUALIZARE ora 12:22 Judecătorii Curţii Constituţionale au stabilit că nu este conflict juridic între preşedinte şi premier în privinţa reprezentării României la reuniunile europene.
Judecătorii au decis pentru a patra oară că şeful statului este cel în măsură să reprezinte România la reuniunile europene pentru că el stabileşte politicile externe, iar guvernul pune în aplicare liniile directoare pentru ca măsurile externe să fie implementate.
Decizia de miercuri urmează să fie motivată şi apoi publicată în Monitorul Oficial.
Deciziile CCR sunt obligatorii.
ACTUALIZARE ora 10:50 Consilierul prezidențial Claudiu Constantin Dinu a declarat la plecarea de la CCR că „decizia Curții este suficientă şi oferă toate criteriile necesare reprezentării la Consiliul European”.
„Într-un asemenea cadru procesual, o cerere de conflict juridic de natură constituțională, nu poți să ceri CCR să dea o decizie preventivă, interpretativă, pe viitor, ce se va întâmpla. Întâi trebuie să existe un conflict pe care Curtea trebuie chemată să îl soluţioneze şi apoi să dea și soluțiile ca pe viitor să nu se mai producă conflictul, nu un eventual conflict, adică o decizie preventivă sau interpretativă nu își găsește rostul din punctul meu de vedere”, a declarat Claudiu Constantin Dinu.
Consilierul prezidențial a menționat că „cererea premierului viza reprezentarea la Consiliul European din iunie și că în completare a cerut ca pe viitor CCR să dea o soluţie care să tranşeze această problemă de reprezentare”.
Victor Ponta a declarat la plecarea de la Curtea Constituțională că a făcut această sesizare pentru viitor.
„Referitor la interpretarea pe care președintele o dă deciziei 449 privind modul în care România este reprezentată la Consiliul European. Pe 16 iulie va fi un Consiliul European care are la ordinea de zi atribuții strict ale Guvernului și anume desemnarea comisarului european și a celorlalți comisari. Eu am cerut doar pentru viitor, pentru ca să nu mai ne trezim cu viitorul președinte și cu viitorul premier la Curtea Constituțională”, a spus Victor Ponta.
„Dacă eu sunt cel care trebuie să desemnez comisarul, mi se pare normal ca eu să fie cel care trebuie să participe la negocieri. Că altfel negociază președintele ceea ce trebuie să fac eu. Ceea ce sigur că nu funcționează”, a punctat premierul.
Actualizare ora 10:10 Victor Ponta a ajuns la Curtea Constituțională pentru a susține personal punctul de vedere al reprezentării României la Consiliul European. Este o premieră, deoarece Victor Ponta nu a mai venit personal la CCR să își susțină această cauză.
Punctul de vedere al Administrației Prezidențiale este susținut de un consilier.
Aceasta este a patra sesizare făcută de premier pe acest subiect. Şeful Executivului a mai cerut Curţii să se pronunţe pe această temă de două ori în 2012, iar ultima oară a făcut-o în noiembrie 2013. De fiecare dată, judecătorii CCR au apreciat că preşedintele este cel care reprezintă statul român în planul politicii externe.
Potrivit Curții, şeful statului îi poate totuşi delega premierului în mod expres atribuţiile sale de participare la reuniunile Consiliului European.