CCR dezbate o excepție de neconstituționalitate cu impact asupra dosarelor Revoluției

Data publicării:
sala CCR ccr ro 1

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) își exprimă îngrijorarea privind posibila blocare a „dosarelor Revoluției” ca urmare a soluționării unei excepții de neconstituționalitate de către Curtea Constituționala a României. Această sesizare este programată să aibă loc data de 15 octombrie 2013, după ce a mai fost discutată în ședința din 24 septembrie.

Legea 27/2012 a modificat Codul Penal al României în sensul că a a înlăturat prescripția răspunderii penale pentru infracțiunile de omor (omor, omor calificat, omor deosebit de grav și infracțiuni intenționate care au avut ca urmare moartea victimei), inclusiv pentru cele în legătură cu care nu s-a împlinit termenul de prescripție la data intrării în vigoare a legii (martie 2012) și a introdus sintagma „indiferent de data la care au fost comise” pentru imprescriptibilitatea infracțiunilor de genocid, crime contra umanității și de război.

În perspectiva ședinței, președintele executiv al IICCMER, Andrei Muraru, a transmis miercuri judecătorilor Curții Constituționale a României o scrisoare privind situația care ar fi creată odată cu admiterea excepției de neconstituționalitate a Legii 27/2012.

„Această lege sancționează încălcarea dreptulului la viață, cel mai important dintre toate drepturile și libertățile recunoscute ale omului. De aceea, acest act normativ reprezintă o necesitate pentru societatea românească, care încă nu și-a încheiat conturile cu trecutul, inclusiv din perspectiva aflării adevărului cu privire la crimele comise în decembrie 1989. Consolidarea democrației în România este, din punctul nostru de vedere, direct legată de sancționarea crimelor din timpul Revoluției române. Așadar, o eventuală admitere a excepției de neconstituționalitate a Legii 27/2012 ar crea blocaje greu de îndepărtat în viitor”, se arată în scrisoarea semnată de Andrei Muraru, președintele executiv al IICCMER.

„Toate denunțurile vor fi soluționate prin rezoluții de neîncepere a urmăririi penale”

Legea 27/2012 are implicații inclusiv în ceea ce privește cercetarea și judecarea persoanelor responsabile pentru decesele înregistrate în contextul evenimentelor din decembrie 1989, atrage atenția conducerea IICCMER.

O admitere a excepției de neconstituționalitate în cauza legată de imprescriptibilitatea infracțiunilor pentru care nu s-au împlinit încă termenele de prescripție ar însemna ca persoanele responsabile pentru infracțiunile de omor nu vor mai putea fi trase la răspundere penală. Consecința ar fi că faptele de la Revoluție pentru care nu se îndeplinise termenul de prescripție în martie 2012 (și care deveniseră astfel imprescriptibile) vor fi prescrise definitiv, deci nu se mai poate atrage răspunderea penală a făptuitorilor. Toate denunțurile vor fi soluționate prin rezoluții de neîncepere a urmăririi penale”, se arată în documentul transmis de institut.

Conducerea IICCMER precizează că modificarea din 2012 nu are niciun efect asupra faptelor de omor pentru care termenul de prescripție a răspunderii penale era deja împlinit.

„Precizăm că România a fost singura ţară din fostul bloc sovietic în care Revoluția din 1989 a înregistrat morţi şi răniţi: peste 1200 de decese (dintre care peste 900 civili, majoritatea victimelor fiind împușcate) și peste 3500 de răniți”, se subliniază în document.

Cine a sesizat CCR

În acest dosar, excepţia de neconstituționalitate a dispozițiilor art.125 alin.3 din Codul Penal a fost sesizată de Nicolae Trebuian, născut la 07.10.1975, în Caransebeş, județul Caraş-Severin, cu domiciliu în Luncaviţa, sat Verendin, jud. Caraş-Severin, condamnat la șase ani de închisoare pentru vătămare corporală gravă. El figurează ca persoană urmărită de către IPJ Caraș-Severin

În 5 decembrie 2012, Curtea de Apel Timișoara a respins recursul privind executarea pedepsei, însă a admis cererea de sesizare a Curţii Constituţionale, cerere formulată de condamnatul recurent. „Dispune sesizarea Curţii Constituţionale în vederea soluţionării excepţiei de neconstituţionalitate a prevederilor art. 125 alin. 3 din Codul Penal. În temeiul art. 385 ind.15 pct. 1 lit. b C.pr.pen. respinge recursul declarat de condamnatul recurent T.N., împotriva sentinţei penale nr. 107 din 23.10.2012, pronunţată de Tribunalul Caraş – Severin, în dosar 32/753/2012, ca nefondat. În temeiul art. 192 alin. 2 C.pr.pen., obligă condamnatul recurent la plata sumei de 100 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare, avansate de stat. Definitivă”, se arată în încheierea Curții de Apel Timișoara.

Mădălina Prundea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
S-a născut în închisoare, iar acum doctorii i-au mai dat o lună de trăit. Băiatul suferă de...
Digi FM
Mircea Bravo, adevărul despre câți bani câștigă din Youtube și Facebook
Pro FM
Managerul lui John Legend rupe tăcerea. Experiența „terifiantă” pe care a avut-o la una dintre petrecerile...
Film Now
Semnele timpurii de demență date de Bruce Willis nu au fost luate în seamă: "Nici într-un milion de ani nu...
Adevarul
Scapă de colesterol cu patru alimente și secretul celor 150 de minute
Newsweek
Cine a luat 60 lei în plus la pensie și în octombrie? De ce alți 2000000 pensionari nu au luat nimic
Digi FM
Reacția cântăreței Irina Rimes după ce mai mulți influenceri au luat bani ca să-l promoveze pe rivalul Maiei...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Imagini virale cu un pelican care încearcă să mănânce un pui de Capibara: „Se uită la el de parcă nu ar fi...
Film Now
“Acum ar fi scandalos”. Ce i-a cerut managerul lui Reese Witherspoon să facă pentru a primi rolul din “Blonda...
UTV
Bradley Cooper si Irina Shayk au sarbatorit Halloweenul alaturi de fiica lor in varsta de 7 ani