Potrivit motivării Tribunalului Dâmboviţa, care a decis pe 18 februarie liberarea condiţionată a lui Cătălin Voicu, fostul senator a spus, în ultimul cuvânt, că mama sa este bolnavă, că are doi copii care îl aşteaptă şi care se confruntă cu ”greutăţi inimaginabile”.
“În momentul în care am ajuns în penitenciar am cerut să muncesc orice, am muncit şapte zile pe lună, o problemă a penitenciarelor este lipsa locurilor de muncă, am făcut tot ceea ce a depins de mine, chiar la limita demnităţii umane, acceptând munci pe care alţii le-ar fi considerat denigrante, am participat la activităţi gospodăreşti şi am stat în arest preventiv o perioadă îndelungată, în condiţii insalubre”, a arătat Voicu, scrie news.ro.
El a mai precizat că lucrările pe care le-a scris în penitenciar sunt pe domeniile în care şi-a desfăşurat activitatea profesională, că pe primele pagini ale fiecărei lucrări publicate se află aprecierile profesorilor coordonatori, voci autorizate în domeniu, că a scris pentru a nu-şi pierde îndemânarea şi pentru a mai putea să facă ceva când va ajunge acasă.
Voicu a precizat că în lucrările sale a scris despre drepturile omului într-un stat de drept şi despre securitatea naţională, preocupările privind acest subiect fiind mai vechi, din perioada în care a fost consilier la Administraţia Prezidenţială şi apoi senator, vicepreşedinte al Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, când a valorificat din plin bibliotecile celor două instituţii, în scopul documentării pe această temă. Totodată, s-a documentat asupra ei pe timpul stagiului de doctorat, a mai spus el.
Mai mult, Voicu a arătat că lucrările sale se adresează tuturor absolvenţilor Academiei de Poliţie şi şcolilor de subofiţeri de poliţie, ori altor persoane interesate de domeniile abordate.
În plus, fostul demnitar a susţinut că a avut o atitudine constant pozitivă la locul de detenţie, că tatăl său a murit din cauza acestui proces, dar şi că mama sa este bolnavă şi are probleme financiare.
Avocatul său a depus la dosar o adeverinţă de la locul de deţinere, o caracterizare de la preotul paroh al penitenciarului, certificatele de naştere ale copiilor condamnatului şi actele sale de studii.
Cătălin Voicu, condamnat în aprilie 2013 la şapte ani de închisoare pentru fapte de corupţie, a fost eliberat condiţionat din Penitenciarul Găeşti, în 18 februarie 2016.