„Au venit declarațiile premierului, semne că nu se respectă justiția, că politicienii încă au o problemă: să se închidă ANI, DNA, să se achite inculpații. Oamenii ăștia se uită la aceste lucruri”, a afirmat Cătălin Predoiu, referindu-se la partenerii din UE.
„Ce e mai rău s-a întâmplat, toată munca din ultimii ani s-a făcut praf”, a comentat Cătălin Predoiu declarația ambasadorului francez la București, care a spus că aderarea României la Schengen a devenit o problemă internă în Franța. „Această muncă a însemnat credibilitate. Când un ambasador al unei țări importante vine și-ți spune 'deja e o problemă de politică internă la mine din cauza ta', credibilitatea este zero”, a apreciat Cătălin Predoiu.
„În politica internațională se lucrează mult pe bază de credibilitate și dosarul Schengen se va rezolva, practic, în momentul în care noi vom deveni credibili”, estimează fostul ministru al Justiției.
„Am fost cu un pas în Schengen. Rezultatul comisiei lui Geoană e zero”
El a reamintit că din punct de vedere tehnic suntem pregătiți pentru aderarea la Schengen, dar problema este că nu mai avem credibilitatea necesară să convingem statele membre.
Cătălin Predoiu susține că România se afla foarte aproape de Schengen în 2012. „Raportul din vară urma să pregătească această decizie. Noi am fost cu un pas în Schengen, cel puțin pe una dintre frontiere, toate lucrurile mergeau în această direcție. Condiția era un raport bun în vară. Care nu a mai venit. Acum trebuie să o luăm de la capăt”, consideră fostul ministru.
El spune că „rezultatul comisiei lui Geoană e zero, rezultatul acestui lobby e declarația ambasadorului francez”.
La remarca moderatorului că poate această reacție a Franței se leagă de problemele interne, în special de ascensiunea Frontului Național sau problema romilor, Cătălin Predoiu a spus: „Bun, și dacă lucrurile sunt complicate acolo, hai să le mai dăm și noi motive! Nu putem să aruncăm vina doar pe alții la infinit. Să le furnizezi motive, săpătamâna de săptămână...”
În context, el a menționat și codul insolvenței ca fiind „altă boroboață” a guvernanților.
Amânarea raportului MCV nu e întâmplătoare
„N-au înțeles nimic din ultimii ani. N-au înțeles că justiția trebuie lăsată să-și vadă de treaba ei, n-au înțeles că nu trebuie să mai ataci cu declarații mecanismul justiției, că trebuie să aștepți până la ultimul verdict”, a comentat Cătălin Predoiu așa-zisele „dosare politice” de care se plâng politicienii cu probleme penale.
Oamenii politici nu trebuie să facă aprecieri pe marginea justiției, a spus Cătălin Predoiu și l-a dat ca exemplu pozitiv pe colegul său de partid, Adriean Videanu: „L-ați auzit plângându-se că e dosar politic?”
El a mai spus, fără a da nume, că nu e în regulă ca în dimineața în care se anunță verdictul, premierul să vină la televizor și să spună despre „prietenul său, inculpatul”: sper să fie achitat. Fostul ministru al justiției apreciază că e o formă de presiune asupra judecătorilor și că aceste gânduri trebuiau transmise personal, telefonic, persoanei judecate. „Ce să facem dacă premierii României au prieteni inculpați, asta-i viața!”, a comentat ironic Cătălin Predoiu.
„Puțină lume știe ce reacții provoacă astfel de comportamente în cancelariile occidentale”, spune fostul ministru al Justiției. „Nu e vorba de niște învățători care ne scot la tablă, ci de niște parteneri ai noștri. Repercusiunile se văd în investiții și mai departe, în locuri de muncă”, a arătat Cătălin Predoiu.
În aceste condiții, „amânarea (raportului MCV) anunțată de Mark Gray nu e întâmplătoare”, consideră fostul ministru al Justiției. „Dacă ar fi să publice mâine raportul, probabil că ar arăta foarte rău, de aceea probabil că-l și amână, ca să dea posibilitatea să se repare anumite derapaje. Dar aceste amânări amână și deznodământul final. Nu trebuie să ne bucurăm că lasă, până în februarie dregem busuiocul”, a completat prim-vicepreședintele PDL.