„Eu nu ştiu să fi existat urgenţe. Dacă bolnavul trebuia operat, atunci trebuia operat. Dar dacă nu era o urgenţă, se poate amâna ţinând cont de ce s-a întâmplat”, a afirmat dr. Adrian Stănculea, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Arşi.
Şi ministrul Sănătaţii consideră că spitalul funcţionează fără probleme, deşi nouă medici din cei 27 cât are unitatea sunt reţinuţi.
„Am trimis acolo Direcţia de Sănătate Publică şi mi s-a comunicat că, deocamdată, unitatea sanitară se încadrează în parametri. Analizez, însă, împreună cu profesorul Ioan Lascăr ce soluţii ar exista, în cazul în care vor apărea situaţii de urgenţă care să necesite personal medical suplimentar”, a declarat ministrul Nicolae Bănicioiu.
Pacienţii nu sunt însă de aceeaşi părere. Una dintre femeile internate spune într-un material filmat cu camera ascunsă că ar fi trebuit să fie operată ieri, dar că intervenţia a fost amânată. „Nu ştiu nimic”, spune femeia.
Pacienta aceasta este doar una dintre ghinioniste.
Discuţie reporter - asistentă
„Este adevărat, așa de mulți bani făceau medicii?
Da, se învârteau bani mulți!
Păi şi nu se împărţeau la toţi angajaţii?
Erau persoane care le spuneau pacienților: „dă-mi că le dau eu la toți”. Şi noi nu vedeam nimic.
Dar primeau și 3000 de euro?
Cam aşa”.
Femeia dezvăluie că într-o zi se ajungea şi la patru paciente:
„De când au început să ceară bani aşa de mulţi medicii?
Înainte nu era aşa, erau un pacient sau doi pe săptămână. Dar acum, erau câte patru pe zi.
Patru pacienţi pe zi?
Numai sâni. Nu mai operau nimic altceva”.
Anchetatorii spun că doar la unul dintre medici ar fi găsit 700.000 de euro într-un cont. Banii erau depuşi după un calcul atent: cel mult 14. 900 de euro într-o zi, la interval de câteva zile. Doar aşa Oficiul pentru Combaterea Spălării Banilor nu se sesiza. Instituţia verifică depozitele care depăşesc 15.000 de euro.
Sume mari de bani s-au găsit şi în casele medicilor. La percheziţii, poliţiştii au avut nevoie de o maşină de numărat bani pentru a ţine evidenţa.