"Avocatul Poporului consideră că decizia de a nu delega atribuţiile în materia controlului de constituţionalitate al legilor şi ordonanţelor pe calea obiecţiei şi a excepţiei de neconstituţionalitate este justificată şi de faptul că instituţia Avocatul Poporului este o autoritate publică unipersonală, autonomă şi independentă”, a transmis Avocatul Poporului joi seară. Expresia "instituţie unipersonală" a fost aspru criticată de jurnalistul Cristian Tudor Popescu în emisiunea Jurnalul de Seară. "Este o colecţie de frustrări acest personaj, care acum a găsit ocazia să spună: eu sunt unicul, de neînlocuit, de nesuplinit, nu există nimeni care să mă înlocuiască, doar dacă vreau eu. Dar dacă murea Ciorbea, cum era cu unipersonalul?", a comentat jurnalistul.
„Unipersonală. Deci e mai tare decât regele Arabiei Saudite, acolo unde se întâmpla în consulat de l-au tranșat pe omul ăla, pe jurnalist. E mai tare decât Tudorel Toader. Unipersonal. Deci pronunți cuvântul unipersonal. Așa ceva nu a făcut nici Ceaușescu. Ne-am transformat în țara maimuțelor, potrivit dlui Ciorbea. Cum adică să fie o funcție în această țară care să poată fi împlinită, executată, de o singură persoană, cu nume și prenume? Este o colecție de frustrări acest personaj care acum, ca și Tudorel Toader, a găsit ocazia să spună că e unic, de neînlocuit. El spune nu deleg. Adică dacă nu pot să o fac eu, muriți. E ca și cum un chirurg care trebuie să opereze ar spune că mă duc să fumez o țigară sau am o nuntă, dar să nu opereze nimeni în locul meu, că doar eu fac operații din astea, numai eu. Va rămâne în istorie cu acest cuvânt, unipersonal, pe care l-a pus acolo acest individ, va rămâne în istorie într-adevăr”, a spus CTP la Digi24.
„Deci pronunţi cuvântul unipersonal, aşa ceva nu a făcut nici Ceauşescu, nu veţi găsi în toate discursurile lui să spună vreodată: aşa am decis eu, Nicolae Ceaușescu! În ultimele lui cuvinte, în Piaţă, spunea: Voi propune Comitetului să fie a doua capitală la Târgovişte şi 100 lei în plus. Dar nu spunea: vi le dau eu, ci o să propun şi am speranţe că o să fie acceptată propunerea mea.
Iată că Ciorbea spune asta. Cum să existe o funcţie care să fie executată de o singură persoană, cu nume şi prenume, în democraţie? Adică atunci când preşedintele nu poate să-şi exercite atribuţiile există soluţie de înlocuire, nu poate el, poate preşedintele Senatului, al Camerei, prim- ministrul, primarul general al Capitalei, deci merge această delegare de responsabilitate.
Cum să fie o funcţie îndeplinită de o singură persoană?
Şi acum unde am găsit asta? La Victor Ciorbea. Omul are frustrări multe. Este o colecţie de frustrări acest personaj, care acum a găsit ocazia să spună: eu sunt unicul, de neînlocuit, de nesuplinit, nu există nimeni care să mă înlocuiască, doar dacă vreau eu.
Dar dacă murea dl. Ciorbea - presupunem că murea, Doamne ferește îi doresc viață lungă - cum era cu unipersonalul ăsta?”, a spus la Digi24 Cristian Tudor Popescu.
USR, PNL şi Parchetul General au solicitat Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituţională cu privire la OUG 92/ 2018 privind modificarea legilor Justiţiei. Victor Ciorbea este, însă, în concediu până în 30 octombrie.
Întrebat de Digi24.ro dacă și-a delegat atribuțiile la plecarea în concediu, Ciorbea a avut o reacție nervoasă: „Tu nu auzi că am delegat?! Am delegat, taci din gură odată!”
Întrebat dacă poate fi sesizată CCR în privința OUG 92, Ciorbea a închis telefonul.
Citiți și:
C.T. Popescu: Iohannis ar putea s-o refuze și a doua oară pe Adina Florea pentru șefia DNA
C.T. Popescu: Tudorel Toader „se comportă ca un avocat de hoți”
C. T. Popescu: Abia acum a aflat Iohannis că PSD şi ALDE sunt pe cale să distrugă România?
Urmăriți mai jos ediția specială de joi a „Jurnalului de seară” care i-a avut ca invitați pe Emil Hurezeanu și Cristian Tudor Popescu: