În medie, prețurile cu care Regia Patrimoniului de Stat își vinde clădirile sunt cu 30% mai mici decât nivelul pieței. Cu toate acestea, ani de-a rândul, instituția nu a reușit să vândă mai nimic și până anul trecut, Regia a fost pe pierdere.
După cum o arată ancheta DNA-ului, sunt oameni care participă la licitațiile RA-APPS, însă știu și cum să le câștige. Procurorii au reținut astăzi un colonel al Serviciului pentru Telecomunicații Speciale. Acesta lucra de ani buni la Guvern și avea ca sarcină securizarea ședințelor. Concret, le bruia aparatele celor care ar fi vrut să le înregistreze, însă în fișa postului mai intra și înregistrarea oficială a ședintelor.
Colonelul avea acces la multe informații și a reușit să convingă un om de afaceri că îl poate ajuta să cumpere două clădiri din centrul capitalei. Desigur, mult sub nivelul pieței, căci imobilele respectiv se află pe lista RA-APPS-ului. Pentru asta, cadrul militar a primit o mită de 30.000 de euro, însă a fost prins în flagrant de procurori. Anchetatorii încearcă să afle în acest moment la ce oficiali ai Regiei Patrimoniului ar fi ajuns într-un final mita. Conform informațiilor actuale, imobilul care urma să fie cumpărat la un preț subevaluat, trebuia să fie vândut mai apoi la valoarea sa reală. În cele din urmă, banii urmau să fie împărțiți între complici.
Cu sau fără acest caz, RA-APPS reușește să vândă la licitații foarte puține imobile. În 2012 de exemplu, au fost scoase la licitație 104 clădiri, dar au fost vândute numai 13. Regula spune că după fiecare licitație nereușită, prețul trebuie să scadă și acesta este unul dintre motivele care explică lipsa de rezultate a regiei. Informațiile despre licitații nu sunt însă dintre cele mai transparente, fiind publicate pe site-ul instituției doar în ultima clipa. În acest fel, se reduce numărul participanților la licitație, dar și profitul instiuției. În 2014, RA-APPS a terminat pe plus, după ce veniturile din chirii și vânzări au totalizat 340 de milioane de lei. Profitul a fost de numai 13 milioane de lei, în condițiile în care 2013, Regia a avut pierderi de 65 de milioane de lei.
La Regia Protocolului de Stat lucrează peste 2.000 de oameni, căci instituția deţine aproximativ 650 locuinţe de protocol şi de serviciu, peste 75 de vile şi mai mult de 250 hectare teren.