Preţuri de achiziţie mai mari şi cu 800% faţă de cele reale, comisioane de până la 20% din valoarea contractelor, sute de milioane de euro care intră în buzunarele corupţilor, în loc să se transforme în aparatură medicală, spitale performante, şosele, sisteme de canalizare sau de irigaţii. Este tabloul în cifre descris astăzi de şefa DNA, la bilanțul instituției.
„Au fost trimişi în judecată peste 1270 de inculpați pentru fapte de corupție. Trei miniștri, șase senatori, 11 deputați, peste 40 de primari, peste 20 de directori de companii naționale”, a spus Laura Codruța Kovesi.
Sunt cifrele care arată amploarea corupţiei în instituţiile publice, spun procurorii. Anul trecut, prejudiciul provocat doar de cei acuzaţi de abuz în serviciu a atins 260 de milioane de euro.
„Mai mult de un sfert din inculpaţi au comis infracţiuni de abuz în serviciu. Curtea Constituţională nu a dezincriminat abuzul în servicu”, a spus șefa DNA.
Serviciile publice, infrastructura şi domeniul IT au fost domeniile cel mai grav afectate de corupţie.
„Se achiziţionează produse inutile sau aparatură care nu poate fi utilizată. Procurorii DNA au identificat cazuri în care au fost cumpărate la preţuri supraevaluate între 50 si 800 la sută, a spus Laura Codruța Kovesi.
Mulţi dintre inculpaţi îşi ascund averea ilicită peste graniţe, mai spun procurorii care au trimis în 2016 nu mai puțin de 80 de cereri rogatorii pentru administrare de probe şi identificare de bunuri în cazul celor cercetaţi pentru fapte de corupţie.
„Au fost luate măsuri asiguratorii de peste 660 milioane euro. O creștere substanțială, cu 72% mai mult decat anul trecut. Am reușit să sechestrăm două proprietăți în Franța de peste 3, 5 milioane euro. În Spania am instituit sechestru pe două imobile de peste 500.000 euro”, a spus șefa DNA.
Au fost 15.000 de şedinţe de judecată şi 870 de inculpaţi pe care procurorii DNA i-au trimis în faţa instanţelor.
„Printre aceștia un europarlamentar, șapte deputați, un senator, un ministru, 5 președinți de Consilii Județene și 28 de primari. Un procuror din DNA are în medie peste 100 de dosare de soluționat în același timp”, a spus șefa DNA.
Cifrele corupţiei nu se opresc aici. 226 de milioane de euro au fost sechestrate în urma unor decizii ale instanțelor. Urmează ca banii să ajungă în visteria statului doar dacă sunt şi recuperaţi de ANAF. Anul acesta, procurorii DNA spun că vor intensifica anchetele în domeniul achiziţiilor publice, al sănătăţii şi al fondurilor europene.