Omul de afaceri israelian Beny Steinmetz, trimis în judecată în România într-un dosar privind retrocedări ilegale, a scăpat de arestul la domiciliu. Măsura fusese impusă de autorităţile de la Tel Aviv, într-un alt caz, la 19 decembrie anul trecut.
În schimbul eliberării, miliardarul s-a angajat să nu părăsească ţara în următoarele şase luni.
Steinmetz era acuzat că ar fi mituit mai mulţi oficiali din Guineea, pentru ca firma sa de minerit să obţină contracte avantajoase.
Arestarea sa a fost cerută şi de procurorii din România, care l-au acuzat de trafic de influenţă şi spălare de bani, în dosarul retrocedării ilegale a pădurii Snagov şi a fermei Băneasa. Judecătorii de la noi n-au fost însă de acord.
DNA l-a trimis în judecată pe miliardarul israelian, alături de Remus Truică şi Paul al României. Prejudiciul adus statului român a fost estimat la 135 de milioane de euro.
Grupul israelian fondat de omul de afaceri anunţa, în 2006, investiţii de jumătate de miliard de euro în mai multe proiecte rezidenţiale din România. O altă subsidiară a grupului BSG deţine 9% din Gabriel Resources, compania care are peste 80% din acţiunile Roşia Montană Gold Corporation.
Legat de dosarul retrocedărilor ilegale din România, miliardarul israelian Benyamin Steinmetz ar fi fost liderul reţelei de retrocedări ilegale şi cel care dădea banii pentru a cumpăra bunăvoinţa funcţionarilor, se arăta în rechizitoriul procurorilor, care mai spuneau că miliardarul avea mare trecere la politicieni cu greutate. Pentru a-şi asigura susţinerea intereselor membrilor grupului, inculpatul Benyamin Steinmetz a organizat petreceri private, în Israel și la Monaco, la care a invitat persoane cu funcţii importante în statul român, parlamentari sau membri ai Guvernului, iar apoi numele acestora a fost folosit de membrii grupului pentru a-şi dovedi influenţa, atât faţă de inculpatul Paul al României, cât şi faţă de funcţionarii publici cu atribuţii în retrocedarea bunurilor revendicate de acesta şi urmărite de grup, se arăta în rechizitoriul DNA.
Citiți și: Afaceri şi DNA. Ce au în comun Beny Steinmetz, Tăriceanu, Truică, prinţul Paul