Banii infractorilor, greu de recuperat

Data publicării:
sediu anaf

În ultimul raport al Curţii de Conturi este criticată activitatea ANAF pentru modul de recuperare a banilor şi bunurilor confiscate de la infractori prin decizii definitive ale instanţelor. Inspectorii se referă la anul 2014, atunci când aveau în lucru peste 2000 de dosare, din care aveau de recuperat 2,5 miliarde de lei.

„Această stare de fapt denotă următoarele abateri în activitatea ANAF: un nivel redus al sumelor încasate din activitatea de executare a hotărârilor judecătorești, lipsa unei proceduri şi/sau metodologie care să precizeze care sunt direcţiile implicate şi responsabilitatea pe fiecare segment de activitate în scopul monitorizării lunare a executării acestor hotărâri judecătorești”, se arată în raportul Curții de Conturi pentru anul 2014.

Procurorii au cerut mai multă implicare din partea ANAF pentru a reuşi recuperarea acestor bani. Fostul ministru al transporturilor, Relu Fenechiu a fost condamnat definitiv la cinci ani de închisoare în dosarul Transformatorul

Instanţa a dispus recuperarea prejudiciului în valoare de 5.7 milioane de lei, dar ostul ministru refuză să-l plătească.

Probleme cu recuperarea prejudiciului există şi în dosarul transferurilor ilegale de fotbalişti. Statul trebuie să obţină de la Ioan Becali, unul dintre condamnaţi, suma de 17 milioane de lei. ANAF susţine că acest lucru este imposibil pentru că din verificările făcute până acum, Ioan Becali nu mai are niciun bun pe numele său.

„Pușcăria nu e o sperietoare de girafe, leoparzi sau de tigri. E o instituție de reeducare, de punere a omului în liniște, în care își așează gândurile”, declara Ioan Becali.

Un prejudiciu uriaş, de 500 de milioane de euro, trebuie recuperat de la persoanele condamnate în dosarul RAFO. Printre ei se află şi Marian Iancu. Nu s-a reușit recuperarea banilor pentru că multe dintre terenuri sunt trecute pe numele altor persoane, iar altele fac obiectul unor procese aflate pe rolul instanţelor. Inspectorii fiscali susţin că au o comunicare dificilă cu Oficiul de Cadastru pentru ca nu au prioritate în examinarea cererilor.

Şeful DIICOT a declarat că este necesară înfiinţarea unei noi strucuri care să se ocupe de recuperarea banilor.

"E de esența structurilor specializate din Ministerul Public să poată să nu lasa produsul infracțional în mâna infractorului, pentru că degeaba îl tragi la răspundere dacă îi lași banii”, a declarat procurorul șef al DIICOT, Daniel Horodniceanu.

Guvernul a înfiinţat o agenţiei de administrare a bunurilor care va deveni funcţională la sfârşitul lunii iunie. Instituţia nu va putea să confişte averile, iar responsabilitatea pentru recuperarea banilor va rămâne tot în sarcina ANAF.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce meserie inedită are acum Alex Pruitt, actorul din Singur acasă 3. Este de nerecunoscut
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Scarlett Johansson nu-și dorește ca fiica sa să afle acest lucru despre ea: „Mi-e atât de rușine”
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...