Legea 25 din 2017, intrată în vigoare la finele lunii trecute, prevede instituirea unor onorarii minime care să fie practicate de avocați. Unele autorități consideră introducerea onorariilor minimale un regres care va elimina concurența între avocați.
Printre modificările recente la Legea avocaților se numără și (re)introducerea onorariilor minime pe care avocații să le aplice clienților pentru serviciile pe care le oferă, potrivit avocatnet.ro.
Aceste onorarii vor fi stabilite, în curând, de către Consiliul Uniunii Naționale a Barourilor din România (UNBR). Totuși, revenirea la aceste tarife minime este considerată de unele autorități ca un mare regres pentru profesia de avocat, anulând de fapt ideea de concurență între profesioniști. Ultimele tarife minimale au fost abrogate în 2004, însă efectele acestora au dispărut destul de greu din piața serviciilor avocățești.
Avocații vor avea în curând o serie de tarife minime după care se vor orienta în relațiile cu clienții și pe care le va stabili Consiliul UNBR. Instituirea acestor onorarii minime e prevăzută de Legea nr. 25/2017, care a adus începând de vineri o serie de modificări importante la Legea avocaților nr. 51/1995. La acest moment nu există un document cu aceste tarife, însă la recentul Congres al Avocaților pe 2017 s-a convenit adoptarea unui "Ghid de bune practici privind criteriile de stabilire a onorariilor minimale", potrivit celor de la UNBR.
"Avocaţii pot conveni cu clienţii onorarii superioare celor stabilite în tabloul onorariilor minimale adoptat de Consiliul U.N.B.R.", se stabilește în prevederile recent intrate în vigoare. În acest sens, se prevede ca UNBR să adopte, "cu caracter de recomandare, tabloul onorariilor minimale pentru serviciile prestate potrivit legii de formele de exercitare a profesiei de avocat".
Așadar, toți avocații vor trebui să ia în considerare onorariile recomandate de UNBR, putând să decidă și aplicarea unor tarife mai mari decât cele fixate de Consiliu.