„Nu urmăresc subiectul, nu mă interesează. Citiți articolul 155 din regulamentul Camerei Deputaților, articolul 76 din Constituție și găsiți răspuns la toate întrebările voastre. Numai asta le spuneți la TV. Sunt familiarizați până peste cap, sunt chiar sătui de asta. Constituția prevalează întotdeauna.
A fost o tentativă de modificare în 2013 a articolului acela, dar a fost declarată neconstituțională pe un alt motiv decât cvorumul și de atunci nu s-a mai revenit. Avocații pot să facă orice”, le-a declarat Zegrean jurnaliștilor.
Elena Udrea a ajuns la DNA dimineaţă, la ora 8.30, unde a stat până în jurul orei 13.00. Procurorii DNA au chemat-o la audieri în dosarul Gala Bute, după ce, ieri, deputaţii au aprobat cererea de arestare a fostului ministru.
170 de voturi au fost "pentru", iar 118 "împotrivă". Un rezultat strâns, contestat de avocatul Marius Striblea. El susţine că, potrivit Statutului parlamentarilor, cererea de urmărire penală trebuie adoptată cu votul majorităţii membrilor Camerei.
„Doamna Udrea a fost invitată astăzi pentru a i se aduce la cunoştinţă, în mod oficial, noile acuzaţii pentru care Parlamentul a dispus începerea urmăririi penale. De asemenea, cred că va fi o discuţie foarte interesantă cu privire la votul din plen. Ieri nu a fost întrunită majoritatea cerută de lege. Articolul cere să existe o majoritate de jumătate plus unu din membrii Camerei, iar ieri au fost doar 170 de voturi „pentru” din 199, minim. Vom invoca faptul că e un vot de neavizare, pentru că nu există majoritatea prevăzută de lege”, a declarat Marius Striblea.
Deputatul PSD Eugen Nicolicea îi dă dreptate avocatului Elenei Udrea: „Deocamdată este în vigoare o lege care este invocată de avocat, avem şi o decizie a Curţii (Curtea Constituţională a României, n.r.), care spune contrariul. Rămâne ca această chestiune să fie tranşată”, a declarat Eugen Nicolicea.
Decizia Curţii despre care vorbeşte deputatul prevede că ridicarea imunităţii unui ales se face cu votul a jumătate plus unu din numărul parlamentarilor prezenţi.
Hotărârile Camerei Deputaţilor privind cererile de urmărire penală şi de încuviinţare a arestării preventive au fost publicate în Monitorul Oficial.
Bogdan Ciucă: Votul a respectat Constituţia şi deciziile CCR
Votul dat luni în plenul Camerei Deputaţilor de încuviinţare a arestării preventive a deputatului Elena Udrea a respectat prevederile constituţionale şi ale Curţii Constituţionale, a declarat, marţi, preşedintele Comisiei juridice a Camerei, deputatul PC Bogdan Ciucă.
"Comisia juridică şi Parlamentul a aplicat procedurile legale în vigoare într-un mod corect. Nu aş vrea să intru acum într-un subiect care ţine cumva de apărarea doamnei Udrea şi nu vreau să sugerez eu soluţii nimănui. Ceea ce vă pot spune este că atât deciziile Curţii Constituţioanale, cât şi Constituţia ca atare, respectiv articolul 76 au fost respectate. Apărarea, evident este dreptul domniilor lor să găsească soluţii, nu vreau să le comentez. Ceea ce vă pot spune este că cel puţin Comisia juridică şi plenul Camerei au mers pe deciziile Curţii Constituţionale şi pe normele constituţionale prevăzute de articolul 76", a explicat deputatul PC.