Augustin Lazăr prezintă corespondenţa avută cu CSM şi Ministerul de Justiţie pe tema protocoalelor

Data actualizării: Data publicării:
180827_LAZAR_DECLARATII_02_INQUAM_Photos_Adriana_Neagoe
FOTO: Inquam Photos/ Adriana Neagoe

Manipularea opiniei publice este frecvent folosită pentru destabilizarea activităţii procurorilor, iar Ministerul Public a acţionat în permanenţă transparent, în spiritul aflării adevărului, a declarat, luni, procurorul general al României, Augustin Lazăr.

Actualizare 15:30  

”O perioadă, din păcate, foarte sensibilă pentru justiţie şi pentru statul de drept din România, în care avem nevoie de media mai mult ca niciodată pentru a face cunoscut adevărul despre activitatea Ministrului Public. Este un context în care manipularea opiniei publice este frecvent folosită ca instument pentru destabilizarea activităţii procurorilor.  Declaraţia mea are rolul de a stabili adevărul cu privire la o temă extrem de dezbătută - cea ca protocoalelor de cooperare cu SRI.

Ministerul Public are misiunea de a asigura pe bază de probe aflarea adevărului.  Pentru noi, pentru procurori, adevărul este valoarea cea mai de preţ. Principiul aflării adevărului face parte din cultura noastră profesională. (...) În calitate de procuror general, consider o chestiune de onoare şi o datorie profesională să clarific toate suspiciunile, toate speculaţiile şi interpretările false apărute abundent în spaţiul public. În spiritul transparenţei insituţionale pe care am promotat-o intotdeauna, voi face publică corespondenţa pe care am purtat-o cu CSM şi Ministerul Justiţiei.

Adevărul nu trebuie să supere pe nimeni, adevărul este riguros, este concret, este neinterpretabil, este unul singur. Din această corespondenţă rezultă cu claritate faptul că Ministerul Public a acţionat în permanenţă astfel: în mod transparent, prin informarea CSM şi a ministrului Justiţiei, în legătură cu toate demersurile iniţiate cu referire la protocoale; în mod constant, pentru desecretizarea protocoalelor din decembrie 2016, primul demers fiind făcut la data de 13 martie 2017, într-un cadru legal, care a reprezentat un mod instituţional de lucru pentru România.

A se vedea în acest sens protocoalele similare încheiate de SRI cu Inspecţia Juridică, cu CSM, Înalta Curte şi alte instituţii ale statului român", a precizat Lazăr în conferinţa de presă.

Potrivit acestuia, toate protocoale încheiate de SRI au fost denunţate de părţi, ele fiind încheiate în cadru legal ca mod de lucru instituţional generalizat în România la data încheierii, "şi apoi demontate prompt şi lipsite de efecte", în contextul suspiciunilor apărute în spaţiul public.

Acesta a afirmat că primul pas pentru desecretizarea protocolului din decembrie 2016 s-au făcut în martie 2017.

”În mod constant, pentru desecretizarea protocolului din deccembrie 2016, primul demers a fost făcut la data în 13 martie 2017. (...) Eu vă prezint nişte documente pentru a vedea cine cum le mai interpretează”, a mai spus Lazăr.

Procurorul general a mai spus că ”unii fac scente şi dramatizări pe seama Ministerului Public”.

Acesta a reiterat ideea că Ministerul Public nu are nimic de ascuns şi că toate protocoalele încheiate cu SRI au fost denunţate de părţi, fără a produce efecte.

”Protocolul din 2016 nu aveam niciun motiv să nu-l prezentăm din moment ce toată lumea ştia de el, nu produsese efecte, era în procedură de declasificare. I-am pus la dispoziţie şi protocoalele încheiate cu MAI, care fuseseră şi declasificate, şi reînregistrate la nesecret, dar era bine ca domnul ministru să ştie. Domnul ministru comunică în 9 mai CSM că nu poate emite un punct de vedere cu privire la aceste protocoale. Sunt suprins că sâmbătă a avut un alt punct de vedere”, a mai spus Lazăr.

 


Augustin Lazăr, procurorul general al României: În jurul prânzului vom avea o declarație  de presă. Vă invităm.

Jurnalist: Aţi dat ordin să se desecretizeze acele adrese?

Augustin Lazăr: O să vă prezint acele adrese.

Citiți și Lazăr, la Digi24: Pare că cineva îl manipulează și pe ministrul Justiției. Cred că a fost luat prin surprindere

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat, sâmbătă, pe Facebook, că declanşează procedura legală pentru evaluarea activităţii manageriale desfăşurată de către procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Augustin Lazăr.

Ulterior, Lazăr a spus că a luat act de declanşarea procedurii de evaluare şi a precizat că  tema protocoalelor ”este falsă”. El a susţinut că toate aspectele de interes privind tema protocoalelor au fost aduse la cunoştinţa Consiliului Superior al Magistraturii şi Ministerului de Justiţie, iar săptămâna viitoare Ministerul Public va publica toată corespondenţa avută cu aceste instituţii.

Ca reacţie la această declaraţie, Tudorel Toader a postat un mesaj pe Facebook în care spus că primit doar o copie a protocolului din 2009, din care lipseau ultimele două pagini, dar nicio referire la protocolul din 2016.

Un protocol încheiat între Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) şi Serviciul Român de Informaţii (SRI) în 7 decembrie 2016 a fost publicat, joi seară, de consilierul premierului Viorica Dăncilă, Darius Vâlcov, pe pagina sa de Facebook. Documentul secret, care prevede cooperarea între cele două instituţii ”pentru îndeplinirea sarcinilor ce le revin”, este semnat de către Augustin Lazăr şi Eduard Helvig.

De asemenea, pe site-ul Ministerului Public a fost publicat un protocol nesecret încheiat la aceeaşi dată între Ministerul Public şi SRI, privind cooperarea pentru stabilirea condiţiilor concrete de acces la sisteme tehnice ale Centrului National de Interceptare a Comunicaţiilor.

Ministerul Publice a făcut precizări vineri în legătură cu cele două protocoale încheiate în 2016 cu Serviciul Român de Informaţii (SRI), spunând că cel care are caracter secret şi-a încetat efectele în martie anul trecut, iar procedura de declasificare a lui a fost deja începută, fiind informaţi atât Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), cât şi Ministerul Justiţiei.

Directorul SRI, Eduard Hellvig, a declarat, vineri seară, că nu mai există în vigoare niciun protocol care să aibă legătură cu înfăptuirea justiţiei în România. El a spus că SRI îşi poate îndeplini atribuţiile conform legii şi fără aceste protocoale. Hellvig a subliniat că personal nu are ce să-şi reproşeze.

Surse: Digi24, News.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Reacția pe care au avut-o doi americani când au văzut pentru prima oară Casa Poporului: “Sper ca România să...
Digi FM
Tudor Chirilă, reacție după documentarul lansat de Recorder: „Îmi dau seama că suporterul numărul 1 al lui...
Pro FM
Anca Țurcașiu, val de reacții pe rețelele sociale după ce s-a fotografiat alături de iubit: „Până la urmă...
Film Now
Următorul James Bond „va oferi ceva diferit”. Actorul ales va trebui să aibă în vedere un contract pentru cel...
Adevarul
Nouă obligație fiscală pentru firmele mici de la 1 ianuarie. Cât de mult costă soft-urile
Newsweek
Creșterea pensiilor militare, suspendată. Un document esențial a fost depus la Avocatul Poporului
Digi FM
Ce face acum Adrian Țuțu, primul câștigător "Românii au talent", la 13 ani de când lua premiul de 120.000 de...
doi tineri ciocnesc pahare cu vin
Vinul spumant, tot mai cumpărat în ultimii ani. „Românul a învățat să îl consume, de la micul-dejun până la...
Digi Animal World
Un bărbat a încercat să scoată ilegal din Peru 320 de tarantule și 110 chilopodele. Unde le-au găsit...
Film Now
James Van Der Beek, prima apariție pe covorul roșu după ce a anunțat că are cancer. Cum arată celebrul actor...
UTV
Angelina Jolie, aparitie rara alaturi de fiul ei si al lui Brad Pitt