Doi ani a stat închis la Periprava Radu Ion. În 1961, avea puţin peste 20 de ani şi fusese arestat după ce pusese bazele unei grupări care se ocupa cu acţiuni de neconceput la acea vreme.
Bărbatul a povestit în instanţă că la Periprava, munca şi bătaia erau la ordinea zilei. Cine nu muncea suficient era lovit de gardieni.
„Eu nu puteam să mai merg. Ca să nu mănânci bătaie de fiecare dată munceai până la epuizare”.
După nici un an în lagărul din Periprava, Radu Ion abia se mai ţinea pe picioare. Avea puţin peste 40 de ani şi doar 30 de kilograme. Toate atrocităţile, spun foştii prizonieri de la Periprava, au fost comise la ordinele lui Ion Ficior.
Ion Ficior a refuzat să privească spre cei pe care între anii 1960-1963 i-a avut prizonieri la Periprava. Are pe conştiinţă, spun procurorii, 103 deţinuţi care au murit în urma tratamentelor inumane.
În faţa instanţei Ion Ficior a declarat că este nevinovat. Că prizonierii au urât din cauza bolilor pe care le aveau şi că nu se făcea nicio diferenţă între deţinuţii politici şi cei de drept comun.
Ion Ficior este cel de-al doilea torţionar judecat de Curtea de Apel Bucureşti dintr-o listă de câteva zeci identificaţi de Institutul de Investigare a Crimelor Comuniste. În urmă cu două luni, Alexandru Vişinescu, fost comandant al penitenciarului de la Râmnicu Sărat a fost condamnat, în primă instanţă, la 20 de ani de închisoare.