Sunt problemele medicale de care s-au plâns 10 la sută din cei reţinuţi sau arestaţi preventiv de la începutul anului. Unii dintre ei, mai mult sau mai puţin celebri, au promis după eliberare că vor lupta pentru condiţii mai bune de detenţie.
În fiecare zi, cel puţin 18 persoane aflate în arestul Poliţiei Capitalei au nevoie de consult din partea doctorilor. Nu toate sesizările fac referire la afecţiuni medicale care pun în pericol viaţa celor reţinuţi sau arestaţi, dar poliţiştilor le este interzis prin lege să ignore plângerile.
De o vizită la doctor au parte chiar şi cei care reclamă că au dureri de cap sau de dinţi, ori spun că se simt slăbiţi din cauza stresului la care sunt supuşi în arest. Fiecare consult costă poliţia aproximativ 30 de lei. Banii ajung la Spitalul Ministerului de Interne, unde au loc cele mai multe consultaţii.
Bolile de inimă și afecțiunile pulmonare conduc detașat în topul problemelor medicale. Iulian Bădescu, fostul primar al Ploieştiului nu a ştiut că are probleme cardiace decât după ce a fost arestat. La fel a pățit și cumnatul premierului, Iulian Herțanu, dar și Andrei Chiliman, primarul suspendat al Sectorului 1, care a mers la spital pentru un puseu de tensiune. După ce a fost eliberat Mircea Cosma preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Prahova a constatat că suferă de mai multe afecţiuni. Alții doar s-au plâns de condițiile deplorabile din arest.
„Apă caldă era doar dimineaţa şi noaptea, iar wc-ul era de tip turcesc, fără uşă, dotat însă cu un duş - pe care îl foloseam ca să tragem apa. Atunci când nu îl foloseam puneam un pet ca să nu vină şobolanii”, declara atunci Elena Udrea. Probleme au avut însă și polițiștii care i-au dus la doctor pe cei arestați. Cazul lui Adrian Sârbu e cel mai recent. Mogulul media a cerut să fie dus la un medic stomatolog. Poliţiştii s-au conformat, dar i-au scos cătuşele înainte ca el să ajungă la cabinetul medical. Au fost anchetaţi, dar s-a constatat că nu au încălcat legea.