Inspectorii Consiliului Superior al Magistraturii au primit anul trecut o mie de plângeri în plus faţă de numărul celor din 2011, în condiţiile în care avem aproape 7.000 de judecători şi procurori.
Aproape toate reclamaţiile se dovedesc neîntemeiate. Anul trecut, doar 20 de judecători şi 8 procurori au fost cercetaţi disciplinar.
Inspectorii care le-au citit spun că cei care scriu plângerile nu înţeleg exact ce fac. Cred că un asemenea document este similar unui recurs împotriva unei decizii ce îi nemulţumeşte.
„Cred că principala problemă a justiţiabililor, nu a sistemului, este lipsa de educaţie juridică. Nu cunosc ceea ce se poate sau nu face, poate duce la nevalorificarea unui drept”, spune Vasiliu Cravelos, inspector-şef la Inspecţia Judiciară.
Plângerile care s-au dovedit întemeiate au fost judecate de Consiliul Superior al Magistraturii şi 13 judecători au primit sancţiuni, de la excluderea din magistratură la avertisment. Unul dintre cele mai cunoscute cazuri este cel al unei judecătoare de la Tribunalul Bucureşti, care a intrat în sală uşor băută. A negat tot timpul, dar şefii ei au constata că nu avea dreptate.
Dintre procurori, cel mai grav a greşit unul din Buzău, judecat pentru că a pierdut banii de flagrant la jocuri de noroc. Magistratul, acum suspendat, a scăpat de arest după ce spus că dependenţa de poker este o afecţiune psihică. Procurorul este acuzat că a pierdut la poker peste o sută de mii de euro.