ANP: Dan Adamescu nu a fost infectat cu bacterii în penitenciar

Data publicării:
adamescu

Dan Adamescu nu a fost infectat cu bacterii în perioada în care a stat în penitenciar, la internarea în spitalul privat, unde a stat din septembrie 2016, neavând un astfel de diagnostic, arată, miercuri, Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP).

adamescu

Precizările au fost făcute după ce Alexander Adamescu, fiul omului de afaceri, a spus că tatăl său a decedat la un spital din Bucuresti, după ce afecţiunile de care suferea i-au slabit constant corpul, „lovitura fatală fiindu-i dată de bacteria patogenă stafilococul auriu, cu care a fost contaminat în condiţiile inumane din închisoare”.

Administraţia Naţională a Penitenciarelor a precizat că persoana custodiată Dan Adamescu a decedat în 23 ianuarie 2017, în jurul orelor 23.45, într-o unitate sanitară privată.

„Având în vedere că datele medicale sunt confidenţiale, vă putem preciza doar că atestarea prin examene bacteriologice a bacteriei invocate nu are legătură cu perioada custodierii în sistemul penitenciar nefiind diagnosticat în acest sens la internarea în spitalul din reţeaua publică”, potrivit ANP.

Sursa citată a mai arătat că Dan Adamescu a beneficiat, conform recomandărilor medicilor specialişti, de asistenţă medicală atât prin intermediul reţelei sanitare a ANP, cât şi a reţelei sanitare publice şi private.

„Din luna septembrie 2016, acesta se afla sub supraveghere medicală într-o reţea sanitară privată, în vederea realizării unei intervenţii chirurgicale pentru o afecţiune medicală cronică la un membru inferior”, potrivit ANP.

De asemenea, solicitările înaintate de către familie reprezentanţilor penitenciarelor de a primi medicaţie au fost avizate pozitiv, medicaţia fiind administrată conform recomandărilor medicilor specialişti

„Cazarea acestei persoane în unităţile de detenţie s-a realizat în conformitate cu dizabilităţile sale, fapt constatat şi de reprezentanţii Ambasadei Germaniei în România cu ocazia vizitării acestuia”, a precizat ANP.

În conformitate cu procedurile legale, după decesul lui Adamescu, administraţia Penitenciarului Jilava a anunţat familia persoanei decedate, a informat judecătorul de supraveghere a privării de libertate şi a sesizat Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti.

„Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi unităţile de detenţie în care a fost custodiată persoana în cauză vor pune la dispoziţia organelor competente toate informaţiile şi documentele necesare în vederea derulării, în bune condiţii, a acestei anchete”, a mai arătat sursa citată.

ANP precizează că, în anul 2016, corespunzător unui efectiv rulat de 40.712 de persoane, s-au înregistrat 98 de decese, respectiv 3,5 la o mie de deţinuţi. Acest număr este de aproximativ trei ori mai mic decât în populaţia generală, raportat la statistica oficială a Institutului Naţional de Statistică, corespunzător anului 2015, adică 11,7 decese la mia de locuitori.

„Decesele au avut ca şi cauze principale afecţiuni medicale cronice/cazuri în fază terminală. Astfel, din cele 98 de cazuri, 31 au avut ca şi cauză a decesului boli neoplazice, ceea ce reprezintă 31,63% din totalul deceselor în 2016, comparativ cu anul 2015 unde din totalul de 113 decese, 41 au avut ca si cauză boli neoplazice, ceea ce reprezintă 36,28% din total. În toate cazurile au fost sesizate organele de cercetare penală şi în niciun caz nu s-a constatat culpa angajaţilor”, mai arată ANP.

Alexander Adamescu a arătat că tatăl său, după ce a fost condamnat, a fost încarcerat consecutiv în trei penitenciare, unde starea de sănătate i s-a agravat continuu, din cauza condiţiilor de detenţie, iar timp de 37 de zile nu i-a fost administrat tratamentul de care avea nevoie. Acesta a precizat că, după ce a fost mutat din Penitenciarul Rahova în Penitenciarul Jilava, a ajuns la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca „direct în sincopă”, după 10 zile de îngrijiri fiindu-i restabilite funcţiile vitale „în urma unei grave infecţii răspândite în întreg corpul”.

Dan Adamescu executa, din 27 mai 2016, pedeapsa de patru ani şi patru luni primită în dosarul în care a fost acuzat că a mituit doi judecători pentru pronunţarea unor soluţii favorabile în dosare de insolvenţă ale unor firme ale sale. El făcuse şi o cerere de liberare condiţionată, care îi fusese însă respinsă, putând să mai facă una în luna februarie a acestui an.

Dan Adamescu a fost transferat în septembrie 2016 din Penitenciarul Rahova în Penitenciarul Jilava şi i s-a stabilit regimul semideschis de executare a pedepsei.

Pe 10 septembrie 2016, în baza documentelor medicale depuse de avocaţi, Adamescu a fost transferat de la Penitenciarul Jilava la Spitalul de Urgenţă Floreasca, pentru investigaţii în vederea unei operaţii la genunchi, pentru montarea unei proteze. Ulterior, în baza recomandărilor unui medic de la Spitalul Floreasca, Dan Adamescu a fost transferat, sub pază, la un spital privat, de atunci nemairevenind în penitenciar.

Dan Adamescu şi fosta şefă a Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor Angela Toncescu au fost trimişi în judecată, în 20 decembrie, pentru abuz în serviciu şi spălarea banilor în dosarul falimentării Astra Asigurări, alături de alte opt persoane cu funcţii de conducere în Comisia de Supraveghere a Asigurărilor, prejudiciul în acest caz fiind estimat la peste 800 de milioane de lei.

Omul de afaceri Dan Adamescu deţinea mai multe afaceri, printre care Astra Asigurări şi Medien Holding, trustul care includea ziarul România Liberă. De asemenea, era proprietarul hotelului Intercontinental din Bucureşti.

Sursa: News.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri