Procurorii DIICOT au deschis un dosar penal in rem pentru săvârşirea infracţiunii de tăinuire şi favorizarea făptuitorului, după ce a apărut informaţia că în cazul tabloului Picasso, găsit în judeţul Tulcea, ar fi vorba de o farsă. Anchetatorii vor ca astfel să expertizeze pânza. Scriitoarea Mira Feticu, cea care a găsit-o, urmează să fie și ea audiată.
Povestea tablourilor furate în urmă cu șapte ani de la un muzeu din Olanda a reapărut săptămâna trecută, după ce o româncă stabilită în Olanda a anunțat că a găsit o pictură „Cap de Arlechin” a lui Picasso într-o pădure din judeţul Tulcea.
Totul a fost însă o farsă pusă la punct de doi producători de teatru din Belgia, a anunțat ulterior televiziunea olandeză de stat.
Producătorii de teatru belgieni au îngropat la sfârşitul lunii octombrie o copie a picturii în apropiere de Tulcea, apoi au trimis scrisori anonime în care anunţau unde este opera, furată împreună cu alte capodopere acum şapte ani de la un muzeu din Rotterdam.
Scrisorile au ajuns la trei adrese din Olanda şi trei din România, dar numai românca şi un prieten de-al ei se pare că au căzut în plasă.
Femeia, care a scris şi o carte despre jaful pus la cale de bandă de hoţi români, a venit în ţară împreună cu un prieten, a urmat instrucţiunile, şi a dezgropat pictura.
Cei care au pus la cale gluma şi-au anunţat printr-un e-mail victimele şi au povestit că farsa este inspirată din piesa de teatru "Copia adevărată" care a avut premiera joi la Anvers. În scenariu, personajul principal este un falsificator de tablouri.