Valerian Azamfirei este suspectat de procurori că, împreună cu un alt medic şi cu ajutorul a patru asistente, a validat ilegal aproape 300 de dosare de pensionare pe caz de boală. Şi asta doar în ultimele trei luni. După ce i-au filat pe suspecţi, procurorii şi poliţiştii au descins atât în cabinete, cât şi în locuinţele acestora.
Prima locaţie în care au descins anchetatorii este Centrul Judeţean de Sănătate Mintală. Aici, la partenerul instituţiei au cabinete individuale doi dintre medicii suspecţi. Şi tot aici se presupune că s-au făcut internările fictive.
"Medicii procedau la internarea fictivă a persoanelor interesate, cărora le eliberau, în schimbul unor sume de bani (cca. 500 lei la fiecare internare), documente medicale care confirmau încadrarea în grad de invaliditate deşi, în realitate, beneficiarii nu sufereau de afecţiunile respective”, a informat Ministerul Public.
Anchetatorii urmează să stabilească şi care este prejudiciul produs după ce, în trei luni, 288 de pacienţi ar fi primit pensii pe caz de boală sau ajutoare sociale pe baza unor acte medicale falsificate. 70 dintre aceşti pacienţi au fost chemaţi la audieri.
Sarmizia Fetcu, purtătorul de cuvânt al DGA: „Pentru încadrarea în grad de handicap, pensiile sunt între 400 şi 700 de lei şi mai este şi ajutorul de invaliditate, care înseamnă o pensie între 250 şi 400 de lei pe lună”.
Anchetatorii au informaţii care arată că sistemul funcţiona de mai multă vreme.