Actualizare 15.25. Potrivit procurorilor, şapte oameni aflaţi în stare gravă au murit, neprimind sângele necesar.
„Şapte persoane au murit. Nu pot să spun că nu ar fi murit oricum. Ideea e că au murit fără să primească sânge”, a declarat Daniela Dediu, prim – procuror la Parchetul Slobozia.
Mulţi pacienţi nu au primit sânge, deşi aveau nevoie, refuzul din partea angajaţilor centrului venind pe bază de criterii etnice sau fiind legat de starea financiară a bolnavilor. Spre exemplu, într-unul din cazuri, angajaţii centrului au refuzat să asigure medicilor sângele necesar pentru o adolescentă, pe motiv că era de altă etnie.
Şefa Centrului de Transfuzii a fost reţinută în dosar. Ea nu a dat declaraţii în cauză.
Potrivit Danielei Dediu, la sfârşitul zilei se împărţeau banii, mare parte revenind şefei centrului de transguzii, care coordona această activitate.
Ancheta a pornit în urma sesizării de oficiu, în baza articolelor din presă. Ulterior, mai multe persoane au venit şi au depus plângere.
Actualizare 12:45: Şase persoane au fost reținute în acest caz, două au fost puse sub control judiciar, iar una este în continuare la audieri.
Andreea Culcearu, purtătorul de cuvânt al Parchetului Slobozia, a declarat pentru Digi24 că se fac cercetări pentru valorificarea sângelui în mod ilegal.
Se fac percheziţii la nouă locaţii şi cei nouă angajaţi sunt audiaţi.
Potrivit Andreei Culceru, sângele era valorificat contra sumei de 50 – 100 de lei flaconul.
Pacienţilor li se prezenta în mod mincinos faptul că sângele este contracost deşi, potrivit legii, este gratuit.