Plângerile la adresa fostului şef al Oficiului pentru Protecţia Martorilor sunt nenumărate. Conducerea Poliţiei, foşti subalterni, dar şi zeci de martori cu identitate protejată au conturat portretul lui Adrian Bărăscu - acesta voia să aibă independenţă "ca la DNA". Aşa că, spun procurorii, a plătit mese pentru doi deputaţi, ca să îi convingă să schimbe legea, pentru ca puterea instituţiei să fie concentrată în mâna sa. Adrian Bărăscu şi-ar fi dorit ca ultimul cuvânt în privinţa admiterii în programul de protecţie să îl aibă chiar el şi nu magistraţii.
Investigatorii Anticorupţie au însă dovezi că Adrian Bărăscu şi subalternii săi au cheltuit fondurile Oficiului pe maşini de lux, vacanţe şi pentru dotarea birourilor cu echipamente de ultimă generaţie. Chiar şi "misiunile de transport" din acte erau, de multe ori, în interes personal, cum ar fi transportarea porcilor cumpăraţi pentru masa de Crăciun, susţin anchetatorii.
"Martorii care au "îndrăznit" să conteste practicile ONPM erau persecutaţi, concomitent cu favorizarea celor care au acceptat să participe la constituirea aparentă a unor misiuni de protecţie pentru petrecerile de sfârşit de an în pensiuni montane ori pentru vacanţe pe litoral în sezonul cald" - referat DNA.
Procurorii vorbesc şi despre un cinism greu de imaginat al unuia din psihologii Oficiului pentru Protecţia Martorilor.
"În noaptea de 14/15 iunie 2013, inculpata Liță Andreea-Violeta, în calitate de psiholog desemnat să asiste un martor protejat, nu și-a îndeplinit atribuțiile de serviciu, în condițiile în care acesta din urmă i-a adus la cunoștință intenția și motivațiile de a comite un act suicidar (tentativa de suicid a avut loc), fapt ce a cauzat vătămarea drepturilor acelei persoane conferite de includerea în Program” - referat DNA.
Psihologul respectiv a fost reţinut în acest caz.
În total, nouă ofiţeri din Oficiul pentru Protecţia Martorilor sunt cercetaţi pentru constituirea unui grup infracţional, abuz în serviciu, delapidare, fals sau deturnare de fonduri.