Ancheta de la Liceul D. Bolintineanu. Parchetul General recunoaște proasta comunicare

Data publicării:
parchetul general PICCJ 5402831-Mediafax Foto-Octav Ganea-2

Comunicatul Parchetului General:

„Examinând clarificările transmise de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti referitoare la aspectele prezentate în spaţiul public ca fiind contradictorii, în cauza privind fraudarea examenului de bacalaureat la Liceul Teoretic „Dimitrie Bolintineanu” din Bucureşti, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a constatat că au existat o serie de deficienţe în ceea ce priveşte comunicarea publică, după cum urmează:

- nu s-a reuşit comunicarea publică a faptului că, deşi fuseseră emise mandate de aducere, acestea urmau să fie puse în aplicare doar în situaţia în care martorii ar fi refuzat să se prezinte la audieri ulterior citării de către procuror. Procurorul de caz s-a aflat vineri, 5 iulie 2013, la Liceul Dimitrie Bolintineanu şi în scopul realizării procedurii de citare a elevilor, pe lângă efectuarea unor percheziţii (care nu vizau sălile de examen sau elevii), aspect ce nu a fost adus la cunoştinţa publicului decât cu mare întârziere;

- nu s-a reuşit comunicarea publică a faptului că toţi cei 112 elevi care urmau să fie audiaţi cu prioritate, pe cât posibil chiar în ziua de vineri, 5 iulie 2013, sunt majori, astfel încât nu se punea problema audierii acestora în prezenţa părinţilor ori cu respectarea altei proceduri speciale;

- comunicarea s-a făcut de către mai multe persoane, ceea ce a dus la declaraţii aparent contradictorii, dar care în fapt erau incomplete (purtătorul de cuvânt al Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti s-a referit la existenţa mandatelor de aducere, deoarece doar o eventuală punere în executare a acestora era de competenţa instituţiei din care face parte; purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti a declarat că nu s-au pus în aplicare mandate de aducere, fără a menţiona că acestea fuseseră totuşi emise);

Citiţi şi

Un absolvent de 10.00, la Digi24: Am oferte de la universităţi din Franţa şi Anglia, nu ştiu dacă voi pleca

BACALAUREAT 2013 în cifre. 122 de medii de 10.00

Noi acuzații de mită la bac. O elevă de la liceul „Dimitrie Gusti” ar fi oferit 200 de euro

SIBIU. Inspector şcolar de religie, bănuit de luare de mită la bacalaureat

V. Ponta: Bacalaureatul nu trebuie să fie un instrument al statului de terorizare a elevilor și părinților

Drobeta Turnu Severin. Percheziții la două licee, în căutarea profesorilor care ar fi aranjat BAC-ul

- au fost prezumate ca fiind cunoscute publicului anumite aspecte de ordin tehnic şi organizatoric, care trebuiau în realitate explicate (diferenţa dintre noţiunile de „emitere” şi „punere în executare” a unui act emis de organul judiciar; faptul că autocarele aflate la faţa locului au servit iniţial la deplasarea poliţiştilor care au participat la actele efectuate la data de 5 iulie 2013; împrejurarea că deplasarea la sediul organelor de poliţie - mai ales în cazul Direcţiei Generale Anticorupţie - putea să constituie o problemă de ordin practic pentru tinerii nefamiliarizaţi cu procedurile judiciare, astfel încât transportul acestora cu autocarul avea rolul de a reduce durata deplasării, pentru a permite audierea unui număr cât mai mare de persoane în ziua respectivă);

- nu s-a reuşit comunicarea publică a faptului că percheziţiile corporale au avut loc luni, 1 iulie 2013, împotriva modului de efectuare a acestora nefiind formulată nicio plângere.

Modalitatea deficitară de comunicare a avut ca rezultat crearea în spaţiul public a unei imagini negative în ceea ce priveşte efectuarea urmăririi penale în cauza având ca obiect fraudarea examenului de bacalaureat la Liceul Dimitrie Bolintineanu din Bucureşti.

Ca urmare, demersurile procurorilor au fost percepute nu ca parte integrantă a anchetei efectuate într-o cauză de corupţie, într-un sector extrem de important şi sensibil al vieţii sociale, învăţământul preuniversitar, ci ca abuzuri ale autorităţilor.

În consecinţă, majoritatea analizelor efectuate în spaţiul public au omis faptul că rezultatele pe termen lung ale descoperirii şi sancţionării unor astfel de fapte sunt conforme principiului apărării intereselor minorilor şi tinerilor, primii prejudiciaţi de existenţa elementelor de corupţie în sistemul de învăţământ.

Faţă de aspectele constatate, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a solicitat conducerii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti ca, în continuare, comunicarea publică în acest dosar să se facă doar de către purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, doamna procuror Corina Paraschivescu.

S-a recomandat, totodată, procurorilor, ca, în situația în care se preconizează efectuarea de acte procedurale care implică audierea unui număr mare de persoane, să se acorde o mai mare atenție comunicării publice referitoare la aceasta, pentru a se evita perceperea de către cetățeni a unui atare demers ca având scopul de intimidare a părților sau martorilor.”

Filmul mitei la Liceul „D. Bolintineanu”

Scandalul de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” a izbucnit pe 1 iulie, în ziua în care se desfăşura probă scrisă la limba şi literatura română. Procurorii şi poliţiştii au făcut mai multe percheziţii în şcoală, după ce au fost informaţi că profesorii supraveghetori ar fi cerut bani în schimbul subiectelor de la examen.

În timpul percheziţiilor, s-au găsit bani în săli, inclusiv asupra unor cadre didactice. Imediat, comisia de examinare a fost schimbată, iar conducerea liceului a fost demisă. Şapte elevi au fost eliminaţi din examen, după ce au fost prinşi cu fiţuici.

Directoarea liceului, Costica Vărzaru, arestată preventiv, a admis ca a aranjat la inspectorat să fie delegaţi anumiţi profesori în comisia de supraveghere. Anchetatorii au găsit asupra profesorilor 10.000 de lei, 16 fotocopii cu rezolvarea subiectelor la proba de limba română şi lista candidaţilor care au plătit pentru ele.

Declarații contradictorii

„A încercat să ajute elevii să aibă un examen cât mai uşor, dar nu pentru a însuşi bani sau alte bunuri. A făcut-o pentru elevi, liceu ca să fie o promovabilitate mai mare”, spunea George Moloman, avocatul directoarei, în 3 iulie.

Vineri, în ultima zi de examen, poliţiştii au venit cu două autocare pentru a duce la audieri aproximativ 100 de absolvenţi. Părinţii elevilor au reacţionat violent.

Au urmat apoi mai multe declaraţii contradictorii ale autorităţilor. În primă fază, poliţiştii au anunţat că au mandate de aducere.

„Instanța de judecată competentă a emis mandate de aduce pe numele persoanelor care pot oferi informații de natură să ajute organele de cercetare să soluționeze această cauză”, declara Alexandru Nicolae, fost purtător de cuvânt al Poliţiei Capitalei.

La scurt timp, a intervenit şi premierul Victor Ponta.

„Am întrebat dacă există mandat de aducere semnat de procurori. Nu există, motiv pentru care poliţiştii nu trebuie să ia niciun elev cu forţa, să facă bine procurorul să îi citeze. Ce e asta, luăm copii cu autobuze?”, spunea Victor Ponta.

Iniţial, ministrul de interne Radu Stroe l-a contrazis pe premier.

„Au fost emise mandate de aducere, problema e dacă s-au pus sau nu în executare, dar mandate au fost”, afirma Radu Stroe, ministrul Afacerilor Interne.

Câteva ore mai târziu, ministrul îşi nuanţa declaraţiile. Radu Stroe anunţa că a dispus o anchetă la Inspectoratul General al Poliţiei în privinţa incidentului în care un părinte ar fi fost bruscat de poliţişti.

Vizat de anchetă a fost şi purtătorului de cuvânt al Poliţiei Capitalei. Pe durata verificărilor, Alexandru Niculae nu va mai putea face declaraţii.

Citiţi şi

Anchetă la „D. Bolintineanu”. Elevii audiaţi nu au recunoscut că ar fi dat mită

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri