Ana Maria Pătru, la DNA Ploiești. Fosta șefă AEP, pusă sub urmărire penală într-un al doilea dosar de corupție
ACTUALIZARE 15:40. DNA Ploieşti a început, miercuri, urmărirea penală a fostului preşedinte al Autorităţii Electorale Permanente Ana Maria Pătru, după ce solicitarea acesteia de recuzare a celor doi procurori de caz a fost respiunsă de CSM, au declarat surse judiciare, citate de News.ro.
Pătru este inculpată în acest dosar - al doilea - pentru infracţiunile de trafic de influenţă, spălare de bani şi inducerea în eroare a organelor judiciare.
Potrivit surselor citate, cererea de recuzare a celor doi procurori din cadrul DNA Ploieşti care instrumentează dosarul de corupţie în care Ana Maria Pătru a fost citată, miercuri, în calitate de suspect, a fost respinsă de către CSM.
Ca urmare, DNA Ploieşti a început, miercuri după-amiază, urmărirea penală faţă de fostul preşedinte al AEP pentru infracţiunile de de trafic de influenţă, spălare de bani şi inducerea în eroare a organelor judiciare.
Avocatul Anei Maria Pătru a depus o cerere la CSM prin care îi recuză pe cei doi procurori care instrumentează al doilea dosar de corupţie al clientei sale, unul dintre anchetatori fiind şeful Serviciului Teritorial Ploieşti din cadrul DNA, procurorul Lucian Onea, iar solicitarea a fost trimisă prin fax la CSM, declarau pentru News.ro surse apropiate dosarului.
Miercuri dimineaţă, a sosirea la DNA, Ana Maria Pătru a invocat numele procurorului Onea, despre care a spus că împreună cu fostul preşedinte SIVECO, Irina Socol, denunţător în dosar, se gândeşte ce dosare să îi mai facă. Ea a spus despre cei doi că fac parte dintr-un „grup infracţional organizat”.
Pătru a precizat că are calitatea de suspect. „Bănuiesc şi în ce dosar”, a adăugat ea, vorbind despre „doamna Socol, care îşi aduce camarila şi mai face nişte denunţuri”.
Fosta şefă a AEP a susţinut că i-a fost sunat copilul la şcoală pentru a-i spune că ea trebuie să vină în calitate de suspect la DNA.
„S-au gândit ei aşa frumos ieri să îmi sune copilul şi să îi spună că trebuie să vin eu la dumnealor astăzi.(...) Asta e maniera în care fac dumnealor anchete. Mi-au sunat copilul la şcoală. Ştiţi că pot să probez lucrul acesta”, le-a spus ea jurnaliştilor.
Magistraţii Tribunalului Bucureşti au decis, la începutul acestei luni, ca fosta şefă a Autorităţii Electorale Permanente (AEP) Ana Maria Pătru, trimisă în judecată de către DNA pentru trafic de influenţă şi spălare de bani, să rămână sub control judiciar, dar să poată părăsi ţara.
Fosta șefă a Autorității Electorale Permanente Ana Maria Pătru a ajuns miercuri la sediul DNA Ploiești.
Ea a venit însoțită de avocat și declarat că a fost chemată în calitate de suspect într-un dosar care are legătură cu Irina Socol, fondatoarea Siveco.
„Are legătură cu doamna Socol. Știți că aici este un grup infracțional organizat, doamna Socol, domnul Onea (Lucian Onea, șeful DNA Ploiești — n.r.), încă vreo 2-3 când își aduce doamna Socol camarila și face niște denunțuri și s-au gândit ei așa frumos ieri să îmi sune copilul la școală și să îi spună că trebuie să vin în calitate de suspect la dumnealor astăzi”, a declarat Pătru, potrivit Agerpres.
În luna iulie, Inspecția Judiciară s-a sesizat din oficiu și a început verificări în legătură cu afirmațiile fostei șefe a Autorității Electorale Permanente, Ana Maria Pătru. Aceasta a spus că procurorii DNA Ploiești i-ar fi cerut să facă denunțuri împotriva lui Liviu Dragnea și Sebastian Ghiță.
În decembrie 2016, Ana Maria Pătru a fost trimisă în judecată de DNA, sub acuzația că a primit mită de la firma Siveco, constând în contravaloarea unui apartament și a unui autovehicul, pentru a asigura derularea în bune condiții a unor contracte pe care firma le avea cu AEP.
Ulterior, la începutul lunii iulie 2017, Ana Maria Pătru a declarat, într-un interviu, că, în timpul anchetei, procurorii de la DNA Ploiești i-ar fi cerut să facă denunțuri împotriva lui Liviu Dragnea și Sebastian Ghiță, iar anchetatorii s-au interesat și de persoana fostului premier Victor Ponta.
„Prietena mea, denunțătoarea Irina Socol (fondatoarea companiei Siveco — n.r.), și avocatul Ovidiu Bulai, care mi-a fost impus, fiind determinată să renunț la avocații pe care-i aveam angajați, plătit de ea, mi-au solicitat să fac denunțuri împotriva mai multor oameni politici, aceasta fiind condiția pentru a-mi revedea copilul. (...) Avocatul Ovidiu Bulai, plătit de Irina Socol, mi-a spus în clar că arestarea mea se dovedește o lovitură la adresa PSD, deși eu niciodată nu am făcut parte din acest partid și nu am făcut vreodată jocurile vreunui partid.
Avocatul mi-a cerut să-i denunț pe Liviu Dragnea și Sebastian Ghiță, pe acesta din urma văzându-l doar de două ori în viața mea. Am fost întrebată și de Victor Ponta, dar și ei știau că nu sunt apropiată în vreun fel de fostul prim-ministru. (...) Prietena mea, denunțătoarea Socol, a fost invitată, pe perioada cât am fost arestată preventiv, de câteva ori la DNA Ploiești pentru a se întâlni și discuta cu mine. Eu eram scoasă din arest și dusă la aceste discuții, la care participau: avocatul pe care am fost determinată să-l angajez, uneori, avocata ei și polițiștii DNA, întotdeauna, precum și procurorul care se ocupa de instrumentarea cazului, acesta supervizând discuțiile”, spunea Ana Maria Pătru în interviu.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News