Clanul Cârpaci a început să ocupe centrul istoric al Timişoarei chiar de la kilometrul zero, în urmă cu aproximativ 14 ani. Numărul clădirilor deţinute acum de această familie se apropie de 150. Printre acestea sunt imobile importante pentru oraş: o aripă a Spitalului de Copii din oraş, fostul sediul al clinicii de Oncologie, fostul sediu al Securităţii, care este acum cel al Uniunii Naționale a Comunităților de Romi, şi casa florarului imperial Wilhelm Muhle. După şapte ani de reclamaţii ale locatarilor şi foştilor proprietari ai clădirilor, în această săptămână Trifu Cârpaci a fost trimis în judecată.
16 familii locuiau acum 15 ani, într-un imobil construit în 1905. Situaţia s-a schimbat radical. Clanul Cârpaci a cumpărat de-a lungul anilor opt apartamente, practic jumătate din acest imobil. Anchetatorii spun că principalele metode prin care a reuşit să devină proprietar au fost şantajul şi ameninţarea la adresa foştilor locatari.
Acestea luau însă forme ingenioase. Cei care nu cedau locuinţele lui Trifu Cârpaci se bucurau de lăutari, grătare şi zeci de invitaţi.
„Mă mir cum de am avut răbdarea să nu facem nimic. Şi-atunci am început şi noi, totuşi, să chemăm Poliţia Locală. Credeţi că au făcut ceva? De multe ori au dat mâna şi au plecat mai departe”, spune un locatar.
Alţi vecini care nu cedau rămâneau fără apă curentă în apartament.
„De la coloana principală, pur și simplu au taiat (familia Cârpaci - n.r.) și au legat la ei. Și coloana aia a rămas fara apă”, spune o altă persoană.
Alții erau, în schimb, inundați. În alte situații. Trifu Cârpaci rupea actele proprietarilor.
Autorităţile speră ca Timişoarei să i se redea Centrul Istoric.
„Sper din toată inima sa se ajunga la soluționări de spețe care - nu trebuie să fii nici jurist, nici foarte deștept să-ți dai seama - nu sunt în regulă”, spune Traian Stoia, viceprimarul Timișoarei.
Dacă va fi găsit vinovat de instanţă, Trifu Cârpaci ar putea petrece şapte ani după gratii.