Afacerea Belina. Adrian Gâdea, fost președinte al CJ Teleorman, la DNA

Data actualizării: Data publicării:
170720_DNA_ADRIAN_GADEA_03_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, Adrian Gâdea, a fost audiat din nou de procurorii anti-corupţie care îl acuză de abuz în serviciu.

170720_DNA_ADRIAN_GADEA_03_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Anchetatorii spun că a închiriat ilegal unei firme şi unei persoane particulare o insulă de pe Dunăre şi un braţ al fluviului în suprafaţă de 80 de hectare, la preţuri de nimic. Contractul a fost dat fără licitaţie pentru 10 ani, adaugă oamenii legii, care îi investighează acum şi pe un fost administrator public al judeţului Teleorman şi o contabilă de la Consiliul judeţean.

La ieşirea de la audieri, actualul secretar de stat în Ministerul Dezvoltării a declarat că a adus documente pentru a dovedi că a acţionat legal.

„Am depus documente din care reiese că ceea ce am făcut acolo nu este nimic ilegal. Am dus mai departe cele trei contracte de închiriere cu Apele Române, aveam obligaţia să ducem mai departe cele trei contracte în aceleaşi condiţii în care ele au fost încheiate cu Apele Române, întrucât ne-am subrogat în drepturi şi obligaţii. Contractele au fost încheiate în aceleaşi condiţii în care au fost închiriate de Apele Române, în urma unor proceduri de licitaţie”, a spus Adrian Gâdea, la ieșirea de la DNA.

Întrebat dacă este o coincidenţă faptul că aceste contracte au fost încheiate cu firma TelDrum, Gâdea a răspuns: „Noi, CJ Teleorman nu am făcut altceva decât să ducem mai departe acele contracte de închiriere”.

Săptămâna trecută, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus urmărirea penale faţă de Adrian Ionuţ Gâdea, la data faptei preşedinte al CJ Teleorman, şi faţă de Nela Dorica Iordan, la data faptei inspector la Serviciul Financiar Contabilitate, pentru abuz în serviciu în formă continuată, dar şi faţă de Mircea Dumitrescu, la data faptei administrator public al judeţului Teleorman, pentru complicitate la abuz în serviciu în formă continuată.

Anchetatorii arătau că, în luna ianuarie 2014, suspectul Gâdea Adrian Ionuţ, în calitate de preşedinte al CJ Teleorman, beneficiind de ajutorul suspectului Dumitrescu Mircea, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu a îndeplinit acte prevăzute în dispoziţiile legislaţiei primare, fapt ce a dus la încheierea cu o societate comercială şi o altă persoană a trei contracte de închiriere având ca obiect părţi din insula Belina şi braţul Pavel al fluviului Dunărea, în suprafaţă totală de 80 hectare.

Concret, aceste contracte au fost încheiate pe o perioadă de 10 ani (la preţuri de 1.900 lei/ha/an, 2.792 lei/lună şi 3.988 lei/lună, toate fără TVA), fără organizarea unei licitaţii şi fără iniţierea şi parcurgerea procedurii de emitere a unei hotărâri de consiliu judeţean”, arăta DNA.

Potrivit sursei citate, „scopul acestora era darea suprafeţelor respective în folosinţa temporară a locatarului pentru creşterea peştelui în regim natural, fără furajare, pentru pescuit sportiv şi agrement, interzicându-se desfăşurarea oricăror altor activităţi”.

Contractele respective au făcut obiectul controlului financiar preventiv, viza fiind acordată în aceeaşi zi, 16 ianuarie 2014, de către suspecta Iordan Nela Dorica, inspector la Serviciul Financiar Contabilitate, în condiţiile în care aceasta cunoştea modalitatea de încheiere a acelor documente.

Prin aceste demersuri a fost cauzată o vătămare a intereselor publice, legitime ale CJ Teleorman, totodată, fiind obţinut un folos necuvenit de către beneficiarii contractelor, reprezentat de dobândirea imobilelor respective.

Potrivit HotNews, în afacerea Belina ar fi implicată și firma Tel Drum, despre care presa a scris că ar fi apropiată de Liviu Dragnea: „Tel Drum, firma care a închiriat lacul Belina şi braţul Pavel, locul preferat de pescuit al liderului PSD Liviu Dragnea, a cerut şi primit în 2014 de la Consiliul Judeţean Teleorman acordul de a concesiona către o terţă firmă proprietatea în cauză, însă nici până în ziua de azi nu e clar cui a pasat micul paradis de la Dunăre. Acest lucru a reprezentat mereu un secret bine păzit, după cum rezultă din două stenograme din şedinţele Consiliului Judeţean Teleorman, una din martie 2014, altă din iulie 2015. Mai mulţi consilieri pun în discuţie solicitarea Tel Drum şi cer detalii despre firma către care urmează să concesioneze lacul Belina, însă nu primesc explicaţii. Nici azi nu se ştie cui a concesionat Tel Drum cele 70 de hectare închiriate de la CJ Teleorman pentru 7000 de lei pe lună”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
S-a născut în închisoare, iar acum doctorii i-au mai dat o lună de trăit. Băiatul suferă de...
Digi FM
Mircea Bravo, adevărul despre câți bani câștigă din Youtube și Facebook
Pro FM
Managerul lui John Legend rupe tăcerea. Experiența „terifiantă” pe care a avut-o la una dintre petrecerile...
Film Now
Semnele timpurii de demență date de Bruce Willis nu au fost luate în seamă: "Nici într-un milion de ani nu...
Adevarul
Scapă de colesterol cu patru alimente și secretul celor 150 de minute
Newsweek
Cine a luat 60 lei în plus la pensie și în octombrie? De ce alți 2000000 pensionari nu au luat nimic
Digi FM
Reacția cântăreței Irina Rimes după ce mai mulți influenceri au luat bani ca să-l promoveze pe rivalul Maiei...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Imagini virale cu un pelican care încearcă să mănânce un pui de Capibara: „Se uită la el de parcă nu ar fi...
Film Now
“Acum ar fi scandalos”. Ce i-a cerut managerul lui Reese Witherspoon să facă pentru a primi rolul din “Blonda...
UTV
Bradley Cooper si Irina Shayk au sarbatorit Halloweenul alaturi de fiica lor in varsta de 7 ani