Fostul ministru Adriean Videanu a fost audiat, din nou, miercuri dimineață, la DIICOT în dosarul „Gaze ieftine”.
Actualizare 10:45. Adriean Videanu a ieșit de la audieri.
„E foarte lungă acuzaţia şi mi-e foarte greu să... participatie improprie la complicitare la delapidare. Trebuie să mă lămuresc şi eu, juridic, ce înseamnă. Nu există nicio reluare. E cursul firesc al unui dosar. Un singur lucru vă spun: Interagro a plătit cel mai mare preț la gazele pe care le-a luat, în aceleași condiții, dintre toți consumatorii întreruptibili”, a declarat Adriean Videanu.
Procurorii DIICOT au decis să refacă ancheta în dosarul „Gaze ieftine" în care sunt cercetaţi omul de afaceri Ioan Niculae, fostul ministru Adriean Videanu şi mai mulţi directori din Romgaz. Asta se întâmplă după mai bine de patru ani de la deschiderea acestui dosar în care prejudiciul stabilit iniţial a fost unul uriaş: 120 de milioane de euro.
DIICOT a decis să anuleze rechizitoriul prin care suspecţii urmau să fie trimişi în judecată, deoarece documentul conține mai multe greșeli.
Inițial, în dosar era vizat și senatorul Varujan Vosganian, dar acesta a scăpat de urmărire penală după ce Senatul a respins de două ori cererea DIICOT, în octombrie 2013, respectiv februarie 2015.
Procurorii îi acuzau pe Adrian Videanu și Varujan Vosganian că, în calitatea lor de miniștri ai Economiei, ar fi luat decizii în favoarea firmei Interagro controlată de Ioan Niculae.
Dosarul de „complot și subminare a economiei naționale” viza zeci de directori din Ministerul Economiei, ANRE și Romgaz. Anchetatorii susțineau că prin stabilirea unor prețuri preferențiale pentru Interagro s-ar fi creat un prejudiciu de peste 120 de milioane de euro.
Întrebat dacă, după terminarea mandatului de parlamentar, fostul ministru liberal poate fi anchetat, șeful DIICOT, Daniel Horodniceanu, a precizat, într-un interviu acordat Digi24 în luna februarie 2016, că acest lucru depinde de procurorul de caz.
„Varujan Vosganian totuşi nu este cercetat în acest moment pentru că nu a putut fi începută urmărirea penală faţă de dânsul. Vom vedea care va mai fi oportunitatea la acel moment faţă de cercetarea dumnealui şi dacă faptele, ca şi prescripţie, subzistă”, a arătat Horodniceanu.