Adriean Videanu a fost arestat preventiv. El a fost adus la Arestul Poliţiei Capitalei

Data publicării:
videanu retinut - 7253764-Mediafax Foto-Vlad Stan-1

Adriean Videanu iese încătușat din sediul DNA FOTO: MediafaxFoto


ACTUALIZARE 10.16. Adriean Videanu a ajuns la Arestul Poliţiei Capitalei.

VIDEO Adrian Videanu a ajuns la Arestul Poliţiei Capitalei

ACTUALIZARE 9.00. Adriean Videanu a fost ridicat de poliţie de la domiciliu şi este dus în Arestul Poliţiei Capitalei. Alin Cocoş s-a predat deja, el a venit la Direcţia Cercetări Penale.

Alina Bica şi Dorin Cocoş sunt deja în arest, reţinuţi în alte dosare.  

ACTUALIZARE 7.25. Instanţa supremă a dispus arestarea preventivă a lui Adriean Videanu.

O decizie similară a fost luată cu privire la Alin Cocoş, Dorin Cocoş, Alina Bica şi Florentin Mihăilescu. Ultimii trei sunt deja în arest.


Soarta fostului ministru al Economiei, Adriean Videanu, a omului de afaceri Dorin Cocoş şi a fiului acestuia, Alin, a fostului şef DIICOT, Alina Bica, dar şi a consilierului acesteia, Florentin Ionuţ Mihăilescu, este acum la mâna judecătorilor. Cum ordonanțele de reținere au expirat, Adriean Videanu, Alin Cocoș și Florentin Mihăilescu au plecat acasă, sâmbătă dimineață, în jurul orei 3:15.

În momentul în care se va pronunța o sentință, dacă aceasta va fi de încuviințare a arestării preventive, inculpații care au plecat acasă vor trebui să se predea la poliție sau vor aștepta să fie ridicați de poliție de la domiciliu.

Dorin Cocoș și Alina Bica, arestați deja în cadrul altor dosare, s-au întors în arestul Poliției Capitalei.

La ieșirea de la Înalta Curte, Adriean Videanu a făcut declarații. El a spus că așteaptă decizia judecătorului cu speranță:

Întrebat dacă știa că Alina Bica va ridica sechestrul pe cele 80 de acțiuni pe care le deținea la Titanmar SA, Adriean Videanu a precizat că decizia de ridicare a sechestrului nu a produs niciun efect juridic. „La nivelul companiei Titanmar, începând din 2012, acţiunile nominative au fost transformate în acţiuni la purtător. Și va rog să citiţi prevederile legii 31 din 1990 şi ale Codului Civil legat de asta”, le-a recomandat politicianul jurnaliștilor.

Întrebat dacă își reproșează ceva, Adriean Videanu a spus mai întâi că „absolut nimic”.

Singurul lucru pe care mi-l reproşez este că în 10 minute am trecut de la situaţia de suspect la cea de inculpat şi nu am avit timp să depun probele la DNA, că nu am fi ajuns la situaţia asta”, a adăugat Adriean Videanu.

Întrebat cum a reacționat când a auzit că a fost reținut, Videanu a spus că a fost șocat, „mai ales prin perspectiva faptului că nu există o acuzație de corupţie”.

Că v-am tot văzut pe tv, corupţie, corupţie, mită, este exclus! Este o acuzație de complicitate la abuz în serviciu şi vreau să ştiţi că abuzul în serviciu e o infracţiune de serviciu, nu de corupţie. După cum probabil ştiţi, luaţi toată istoria mea şi o să vedeţi că niciodată în calitatea mea de om politic nu am fost acuzat de corupţie. Niciodată!”, a ținut să puncteze Adriean Videanu.

Nu există un probatoriu prin care să se contureze vreun indiciu sau vreo dată temeinică că domnul Adriean Videanu ar fi avut vreo înțelegere cu doamna Alina Bica”, a declarat și avocatul său, Cristian Ene.

La rândul său, Laura Voicu, avocata Alinei Bica, a vorbit despre privațiunile la care este supusă aceasta în detenție. „Chiar am surprins la un moment dat o discuție în boxă, se întrebau unul pe altul dacă au șobolani în cameră”, a afirmat Laura Voicu. Ea susține că clienta sa nu a încălcat sub nicio formă legea, deși i s-a propus să facă acest lucru. „Exact aşa cum spune dânsa, imoral, dar legal! Deci nu a încălcat legea sub nicio formă”, a subliniat Laura Voicu.


În jurul orei 0:15, ședința completului de la Înalta Curte ajunsese la pledoariile avocaților, după ce judecătorii îi audiaseră, rând pe rând, pe cei cinci inculpați.


Reţinerea fostului ministru al Economiei, Adrian Videanu, a lui Alin Cocoş, fiul omului de afaceri Dorin Cocoş, şi a fostului consilier al Alinei Bica, Ionuţ Mihăilescu, este doar primul capitol din noul dosar în care Alina Bica, fost procuror-şef al DIICOT, este urmărită penal. Alte nume sonore din politică şi din mediul de afaceri apar în dosar. Printre acestea: vicepremierul Liviu Dragnea, Ioan Nicolae, dar şi Dorin Cocoş sau Ovidiu Tender. Cu toţii sunt suspectaţi de legături nepotrivite cu Alina Bica. Mai precis, ar fi intervenit la acesta, pentru a scăpa de acuzaţii grave, iar prejudicile aduse statului sunt estimate la sute de milioane de euro.

Ovidiu Tender, denunț împotriva Alinei Bica

Fostul şef antimafia, Alina Bica, primeşte o nouă lovitură. Unul dintre cei mai puternici oameni de afaceri din ţară, Ovidiu Tender, a făcut un denunţ pe numele său. Milionarul susţine că i-ar fi dat mită Alinei Bica, prin intermediul soţului, acţiuni de 3 milioane de euro la o fabrică din Făgăraş. Respectiva uzină e condusă în prezent chiar de soţul procuroarei, care e director general.

Anterior, numele lui Ovidiu Tender fusese vehiculat în cel de-al doilea dosar deschis pe numele fostei şefe DIICOT. Astfel, Tender i-ar fi cerut Alinei Bica să prelungească artificial judecata în dosarul CAROM şi i-ar fi oferit în schimb procuroarei un teren. Ironia face că Ovidiu Tender a fost trimis în judecată în acest dosar chiar de Alina Bica. Înţelegerea dintre cei doi nu a dat, însă, niciun rezultat. Judecătorii l-au condamnat pe afacerist, în primă instanţă, la 11 ani și patru luni închisoare.


Fostul ministru al Economiei, Adriean Videanu, a fost reţinut, joi seara, pentru 24 de ore. El a fost dus, vineri, la instanţa supremă, cu propunerea de arestare preventivă. Procurorii DNA îl acuză de complicitate la abuz în serviciu pentru că ar fi intervenit la fosta şefă a DIICOT, Alina Bica, şi ar fi obţinut de la aceasta ridicarea sechestrului pe 80 de acţiuni. Adriean Videanu ar fi obţinut 277 de mii de lei după ce a vândut aceste acţiuni, care făceau parte din sechestrul general pus pe averea sa în dosarul „Gazelor ieftine”, deschis de DIICOT în 2012.

După trei ore petrecute în sediul DNA, Adriean Videanu a plecat, joi, spre arestul Poliţiei Capitalei. Procurorii DNA îl suspectează de complicitate la abuz în serviciu, în dosarul fostei şefe a DIICOT Alina Bica.

Domnul Videanu şi-a uzitat toate drepturile procesuale. Suntem în situația în care DNA a înţeles să emită o ordonanță de reținere de 24 de ore pentru posibila faptă de complicitate la abuz în serviciu. Urmează să ne prezentăm şi să dovedim că Adriean Videanu nu a fost implicat în această faptă adusă la cunoştinţă de DNA”, a declarat avocatul său, Cristian Ene.

Procurorii susţin că Adriean Videanu s-ar fi înţeles cu Alina Bica, pe atunci procuror-şef al DIICOT, să-i ridice sechestrul de pe 80 de acţiuni pe care acesta le deţinea la SC Titan Mar SA şi pe care ulterior le-a vândut. Cele 80 de acţiuni erau puse sub sechestru, alături de alte bunuri în valoare totală de 60 de milioane de euro, încă din septembrie 2013, într-un dosar DIICOT în care Adriean Videanu era acuzat de abuz în servicu în calitate de ministru al Economiei, funcţie deţinută în perioada 2008-2010. Procurorii îl acuză că l-ar fi favorizat pe patronul InterAgro, Ioan Niculae, şi că i-a acordat permisiunea de a beneficia de gaze ieftine, din producţia internă, deşi firmele acestuia aveau datorii către buget.

„Nu am absolut nimic de ascuns. Deţin dovezile nevinovăţiei mele. (Reporter: Aveţi documente necesare pentru a contracara cele spuse de procurori?) Eu zic că da, am toate documentele şi dovezile şi argumentele să-mi demonstrez nevinovăţia”, declara Adriean Videanu în septembrie 2013.

Şi omul de afaceri Ioan Niculae ar fi intervenit la şefa parchetului prin intermediul vicepremierului Liviu Dragnea. Trei milioane şi jumătate de euro i-ar fi oferit afaceristul Alinei Bica pentru a se asigura că cercetările sunt tergiversate suficient de mult pentru ca faptele să se prescrie. Liviu Dragnea a negat existenţa vreunei implicări.

Dosarul "Gaze ieftine", în care este estimat un prejudiciu de 130 de milioane de dolari pentru Romgaz, este în ancheta DIICOT încă din 2012. În acelaşi dosar apare şi numele fostul ministru Varujan Vosganian, a cărui imunitate a fost însă protejată de colegii parlamentari.

Adriean Videanu, acum în vârstă de 53 de ani, a intrat în politică încă din 1990 şi apoi a fost printre fondatorii Partidului Democrat. A urcat în ierarhia internă a PD, până a ajuns preşedinte executiv. Şi afacerile i-au mers bine. În presă, Adriean Videanu a fost supranumit "regele marmurei" ori "baronul bordurilor". Firma înfiinţată de acesta în 1994 - Titan Mar - a înlocuit în Capitală zeci de kilometri de borduri vechi. Ca să-şi sporească afacerile, Adriean Videanu a cumpărat în 1998 70% din acţiunile Marmosin, cea mai mare fabrică de prelucrare a pietrei naturale din țara noastră.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Comoara energetică a Balcanilor care stârnește Rusia și SUA. Unde zac îngropate peste două miliarde de euro
Digi FM
Sharon Stone, imaginea eleganței la Festivalul de la Palm Springs. Actorul de care e foarte mândră: Cariera...
Pro FM
Ea în colanți, el la bustul gol. Cum și-au început Katy Perry și Orlando Bloom anul 2025: „V-am descoperit...
Film Now
Jude Law spune că soția sa a uitat că este un tip „atrăgător”, după transformările lui pentru „Firebrand” și...
Adevarul
O mamă din Ucraina, violată și torturată de 15 torționari ai lui Putin, a fost condamnată la 18 ani de...
Newsweek
Care pensionari pierd între 150 și 700 lei la pensie în ianuarie? Efectul anulării indexării
Digi FM
Sora lui Kim Jong-un, pentru prima dată în public cu copiii săi. Imagini apărute de Anul Nou, în condiţiile...
Digi World
Câte minute de viaţă pierd fumătorii cu o singură ţigară. Concluziile celei mai noi analize a oamenilor de...
Digi Animal World
Ce s-a întâmplat cu un câine la 15 minute după ce stăpânul său a murit. Familia a fost devastată
Film Now
Jude Law spune că soția sa a uitat că este un tip „atrăgător”, după transformările lui pentru „Firebrand” și...
UTV
26 de filme pe care trebuie sa le vezi neaparat pana la sfarsitul anului 2025