Amânare în dosarul lui Adrian Năstase. Fostul premier a venit astăzi, împreună cu soţia sa, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unde au stat mai bine de şase ore. Dana Năstase, care ar fi trebuit să dea o nouă declaraţie în acest caz, a cerut amânarea, pe motiv că este prea bolnavă pentru a se apăra în faţa instanţei.
ACTUALIZARE 16.46. Avocatul Danielei Năstase a depus la instanţă două acte medicale care să arate starea de sănătate a acesteia şi a precizat că, la acest moment, ea nu poate face declaraţii.
Aflată în sala de judecată, soţia fostului premier a fost întrebată de instanţă dacă doreşte să facă declaraţii şi a răspuns afirmativ, rugând judecătorii să acorde un termen în acest sens. Instanţa a arătat ulterior că Dana Năstase poate da declaraţii la un termen ulterior ce va fi acordat în caz.
Tot luni, instanţa a audiat-o pe Irina Paula Jianu, fostul şef al Inspectoratului de Stat în Construcţii, condamnată în acest dosar la trei ani de închisoare cu executare.
Jianu le-a arătat judecătorilor că a fost audiată de fostul şef de secţie din DNA, procurorul Lucian Papici, care i-ar fi spus că poate scăpa de acuzaţii dacă demască alte persoane cu funcţii importante.
„Am fost audiată de procurorul Papici. Eu i-am spus că nu ştiu de ce sunt acuzată, pentru că eu nu am dat sau luat mită vreodată. El mi-a spus atunci să fac declaraţii. Mi-a spus să vorbesc despre oamenii pe care îi cunosc. Atunci, eu l-am întrebat dacă voi mai fi acuzată dacă fac declaraţii, iar el a răspuns că nu”, a arătat Jianu.
ACTUALIZARE 09.07. Înainte de a intra la audieri, Adrian Năstase a afirmat că starea de spirit în familia sa nu este cea mai bună, „după opt nouă ani de hărțuire permanentă, care înseamnă presiuni asupra familiei”.
În ceea ce privește întrebările referitoare la procurorul Lucian Papici, demis din funcția de conducere la secției I a DNA, și care a instrumentat și dosare ale fostului premier, Adrian Năstase a încercat să se abțină să comenteze, din moment ce se consideră subiectiv. „Dosarele pe care le-a pornit, cel puțin legătură cu , au fost anulate la Înalta Curte și a fost nevoie de noi cercetări, sigur, în condițiile în care lucru acesta avea o anumită semnificație politică la vremea respectivă”.
Referindu-se la demersul de a rămâne în Baroul București, el a explicat că „e o chestiune mai mult simbolică, nu am mers și nu o să merg la bară”.
---------
Declaraţia lui Ioan Păun a fost foarte importantă la condamnarea în prima instanţă a soţilor Năstase. Fostul consul le-a spus judecătorilor că Adrian Năstase i-a cerut favoruri materiale pentru a-l menţine în funcţie.
În primă instanţă, Adrian Năstase a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru şantaj, fiind achitat pentru luare de mită.
Procurorii DNA susţin că, în perioada 2002-2004, Adrian Năstase ar fi primit în calitate de premier, în mod direct şi prin intermediul soţiei sale, foloase necuvenite în valoare de aproximativ 630.000 de euro. Dacă fostul premier nu este achitat la recurs, el va executa pedeapsa de trei ani, plus restul rămas neexecutat din Trofeul Calităţii, caz în care a beneficiat de eliberare condiţionată.
Tot luni, Adrian Năstase merge la Baroul Bucureşti pentru a-şi expune argumentele în legătură cu posibila sa excludere din profesie, ca urmare a condamnarii definitive în dosarul „Trofeul Calităţii”.
Conform statutului profesiei de avocat, condamnaţii penali nu mai pot profesa ca avocaţi. „În cazul în care avocatul a fost condamnat definitiv pentru o faptă prevăzută de legea penală şi care îl face nedemn de a fi avocat, potrivit legii”, prevede statutul avocaţilor la articolul 58.
Potrivit procedurilor Baroului Bucureşti, după ce sentinţa este motivată, consiliul baroului se reuneşte şi decide dacă avocatul este sau nu exclus.
Sentinţa în dosarul Trofeul Calităţii a fost motivată în noiembrie anul trecut. În acest moment, Adrian Nastase este autosuspendat din rândul avocaţilor.