În primul rând, Adrian Duicu are obligația de a nu părăsi domiciliul și trebuie să se prezinte la termene şi la solicitarea organelor judiciare, nu are voie să se întâlnească cu martorii și cu cei implicați în dosar.
Arestul la domiciliu presupune și monitorizarea printr-un sistem special însă în România nu este deocamdată implementat. În aceste condiții, Adrian Duicu va primi vizite periodice de la organelele abilitate.
Dacă nu va respecta aceste obligații, Adrian Duicu riscă să meargă iar după gratii.
Reporter: Cum a fost perioada asta?
Adrian Duicu: Foarte urâtă, o perioadă pe care nu vreau să mi-o amintesc în viaţa mea şi cred că începând de astăzi s-a terminat.
Reporter: Ce aveţi să vă reproşaţi?
Adrian Duicu: Absolut nimic.
Reporter: Aţi intervenit vreodată la premier?
Adrian Duicu: Niciodată! Niciodată!
Reporter: La vreun alt membru al Guvernului?
Adrian Duicu: Absolut, niciodată!
După mai bine de şase luni de arest preventiv, Adrian Duicu a părăsit Penitenciarul Rahova, după o hotărâre favorabilă a Curţii Supreme. A mers direct la casa din Orşova, unde are domiciulul stabili şi nu la vila în care locuia când a fost ridicat de anchetatori.
„Îmi pare rău că vin aici şi nu acasă, de unde am plecat pentru că voiam să fiu acasă. Vreau să-mi strâng copiii în braţe, că nu am putut de trei luni pentru că la Rahova nu am avut voie”, a spus Adrian Duicu.
Familia a făcut pregătiri ca de petrecere, în aşteptarea lui.
Reporter: Ce i-aţi pregătit?
Tatăl lui Adrian Duicu: Mâncare, ce să-i pregătim?
Reporter: I-aţi pregătit bunătăţi? Aveţi şi vin.
Tatăl lui Adrian Duicu: Dar de ce să nu avem? Nu are voie?
Reporter: V-a lipsit în perioada asta?
Tatăl lui Adrian Duicu: Normal că mi-a lipsit.
Procesul va continua cu preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Mehedinţi în arest la domiciliu.
Tot în arest la domiciliu, la Craiova de astă dată, va aştepta decizia şi fostul şef al IPJ Mehedinţi, Ştefan Ponea. Acesta nu a făcut nicio declarație.
Probele de la dosar
Potrivit actelor din dosar, Adrian Duicu avea acces nelimitat la premierul Victor Ponta şi putea oricând să ceară favoruri consilierilor de la Palatul Victoria. Conform anchetatorilor, pe 8 iulie 2013, după o şedinţa conducerii PSD, Adrian Duicu s-a întâlit cu Victor Ponta la un restaurant din Capitală. La finalul discuţiilor, l-a sunat pe Ionel Georgescu, un apropiat al său, şi l-a anunţat că i-a rezervat un post într-o instituţie publică.
Posturi negociate la restaurant
Adrian Duicu: Vezi că problema ta s-a rezolvat acolo, ce-ai zis tu, ce vrei tu, la Direcţia Antifraudă.
Ionel Georgescu: Hai că vin la tine şi-mi spui.
Adrian Duicu: E rezolvată! Sunt cu premieru', aici, la masă.
Ionel Georgescu: Am înţeles. Vin în zonă după tine?
Adrian Duicu: Vino aici! De aici vii şi mă iei! Da.
Numele unui alt demnitar apare în dosarul lui Adrian Duicu. Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor, a fost interceptat de procurori.
Valeriu Zgonea, interceptat în dosarul Duicu
Adrian Duicu: Şi eu mă duc la partid, ajung la partid că am şedinţă aicea. Auzi? Ce te rog... Sper că nu te bagi în treaba cu Titu, cu Neţoiu! Că mă tot bâzâie că nu ştiu ce vorbeşte cu tine pe-aicea. (...)
Valeriu Zgonea: Lasă-mă, mă, în pace! Am vorbit ceva cu tine! Ai înnebunit la cap?! Mă bag eu în ciorba ta?! M-am băgat eu vreodată?
Anchetatoriii spun că discuţia a avut loc în contextul în care Adrian Duicu făcea demersuri pentru schimbarea din funcţie a lui Titu Neţoiu, şef al biroului Vamal din Mehedinţi. Relaţiile şefului CJ Mehedinţi ar fi ajuns la ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc. Astfel ar fi reuşit să obţină nominalizarea Elisabetei Ponea pentru funcţia de procuror-şef al uneia din direcţiile DNA.
„În cadrul procedurii de selecţie a participat şi doamna Ponea. Nu a fost selectată în cadrul acestui proces. Au fost trimise preşedintelui României alte propuneri”, a declarat Robert Cazanciuc, în 3 iulie 2014.
Şeful Poliţiei Romane, Petre Tobă, a fost chemat la Guvern pentru a discuta cu Adrian Duicu despre promovarea lui Constantin Ponea, şeful Poliţiei Judeţene Mehedinţi, într-o funcţie la Bucureşti, spun anchetatorii.