Adina Florea propune ca Secția pentru investigarea magistraților să fie direcție, ca DNA și DIICOT
Data actualizării: Data publicării:
Procurorul adjunct al Secției speciale pentru investigarea magistraților, Adina Florea, propusă de ministrul Tudorel Toader pentru șefia DNA, consideră că Secția ar trebui să fie reorganizată legislativ într-o direcție, pe modelul DNA și DIICOT. Florea a mai precizat că Secția a preluat, deocamdată, de la parchete, 800 de dosare penale.
„Cred că este un demers întemeiat, justificat, având în vedere importanța activității pe care o instrumentăm”, a spus Adina Florea, în cadrul debzaterilor organizate miercuri la Ministerul Justiției cu privire la Secția pentru anchetarea infracțiunilor din Justiție.
Adina Florea, propusă de ministrul Tudorel Toader pentru funcția de procuror-general al DNA, susține că Secția ar trebui reorganizată legislativ într-o direcție.
„Având în vedere că în această secţie se investighează posibile infracţiuni săvârşite de persoane cu anumite calităţi, de magistraţi, considerăm că este necesară o independenţă şi o autonomie totală faţă de Parchetul General, cum au şi DNA şi DIICOT”, a spus Florea.
Procurorul general adjunct, Bogdan Licu, a arătat, ca răspuns la propunerea Adinei Florea, că decizia aparține Ministerului Justiției.
„Nu am mandat din partea Procurului General să vă spun dacă e bine sau e rău. Nu are rost să vă spun părerea mea personală. Dar, din moment ce avem şi alte direcţii în Ministerul Public, nu văd care ar fi problema. (...) Fiind vorba despre o iniţiativă legislativă, asta vă aparţine, conducerea Ministerului Justiției va putea lua o decizie”, a spus Licu.
Referitor la dosarele în lucru, Adina Florea a precizat că au fost preluate până acum 800 de dosare penale de la unitățile de parchet, dar că cifra finală va fi mult mai mare deoarece „s-a pus problema soluţionării plângerilor împotriva clasărilor dispuse anterior operaţionalizării Secţiei”.
„Este un număr undeva la 33.000 de dosare, în contextul în care noi ne desfăşurăm activitatea în cinci birouri, fără niciun fel de spaţiu de depozitare şi de arhivă”, a spus Florea.
Secția specială pentru anchetarea infracțiunilor din Justiție a devenit operațională pe 23 octombrie. Procurorii care conduc Secția s-au plâns însă, în cadrul dezbaterilor de miercuri, de dificultățile întâmpinate.
„La 23 octombrie, domnul procuror general spunea că ne va pune la dispoziție toate condiţiile pentru a funcţiona în condiții rezonabile. La data de 23, când am venit să luăm cele cinci birouri, au fost igienizate, dar cam pretenţios spus, au fost aspirate, nu exista niciun fel de mobilier, mai mult decât atât mobilierul alocat a fost asamblat în prezenţa noastră din componente care se aflau înţeleg în subsolul Parchetului. Tehnica de calcul şi-a depăşit demult data de funcţionare, calculatoare sunt foarte vechi, imprimantele de asemenea, procurorul şef şi adjunct nu au nici acum telefoane, pentru a putea comunica, trebuie să mergem în spaţiul destinat grefei, care este absolut impropriu, care implică anumite componente care necesită spaţii specifice, ori la acest moment activitatea de grefă este pe un culoar de trecere dintre două birouri, unde am reuşit să montăm acel telefon la care avem acces noi şi grefa, tot acolo se primesc dosarele”, a spus Adina Florea.
Procurorul general adjunct, Bogdan Licu, a admis că au fost unele probleme organizatorice, dar spune că situația e pe cale să fie remediată.
„Ieri am semnat un contract cu RA-APPS, am găsit înţelegere, le-a fost repartizată o clădire într-o zonă bună a Bucureştiului, care corespunde profilului Secţiei, o clădire mare, cu o curte mare, sunt 900 mp de birouri, 25 de birouri, va putea să funcţioneze acolo în condiţii optime, fiecare procuror să aibă biroul lui, să fie loc pentru personal”, a spus Licu, adăugând că și la Ministerul Public „sunt birouri cu câte cinci procurori, altele cu câte șase-șapte poliţişti”.