„Vă pare rău?
Nu-mi pare rău de nimic!
Nu vă pare rău?
Nu, nu îmi pare rău!”
Cu aceste gânduri a intrat Alexandru Vişinescu în sala de judecată la ultimul termen al procesului său. S-a abţinut la început să dea o declaraţie completă în faţa judecătorilor. Le-a explicat magistraţilor că nu vrea să facă vreo scamatorie, dar nu poate vorbi din cauza problemelor de sănătate.
Avocată: „Legislaţia de atunci nu permitea inculpatului să stabilească el ce e legal şi ce e ilegal”.
Apărarea a cerut o pedeapsă mai blândă. Cei 20 de ani de închisoare primiţi de Alexandru Vişinescu în primă instanţă nu sunt justificaţi au spus avocaţii torţionarului, atâta timp cât fostul comandant de la Râmnicu Sărat a îndeplinit, spun ei, simple ordine. Rudele câtorva dintre cei care au murit sub regimul opresiv al lui Alexandru Vişinescu au cerut despăgubiri de zeci de mii de euro.
Rudă a unei victime: „Numărul de ani pentru mine nu e important. Faptul că am cerut schimbarea încadrării juridice nu se referea la un număr mai mare de ani de pedeapsă”.
Spre finalul şedinţei de judecată, Alexandru Vişinescu a decis să spună totuşi câteva cuvinte. A izbuncit chiar în lacrimi în faţa completului, în timp ce îşi susţinea nevinovăţia
„Vă rog să mă lăsaţi să mor. Am fost o slugă până să fiu militar”, este pledoaria lui Alexandru Vişinescu care susţine că sistemul a fost vinovat, nu el.
Declaraţia lui Alexandru Vişinescu:
„- Aţi îngrădit accesul la tratamentul medical al deţinuţilor?
-Nu, niciodată.
-De ce au murit deţinuţii acolo?
-Atâţia ani, din cauza vârstei”.
Alexandru Vişinescu este acuzat de moartea a 6 deţinuţi politic închişi în penitenciarul pe care l-a comandat.
Peste două săptămâni, Alexandru Vişinescu, în vârstă acum de 90 de ani, va afla definitiv care este pedeapsa dată de judecători, la capătul unui proces început în vara anului 2014.
Alexandru Vişinescu este primul torţionar din perioada comunistă care a ajuns în faţa justiţiei.