Cel mai recent caz este al şefului poliţiei judeţene din Mureş. Chestorul Valentin Pescari i-a cerut 30 de autobasculate cu pământ directorului Administraţie Bazinale, ca să-şi amenajeze un teren. Şi dacă tot a cerut pământ, s-a gândit ca şi lucrarea să fie făcută tot pe cheltuiala Administraţie Bazinale, cu utilajele instituţiei. Chiar şi o maşină a poliţiei urma să fie reparată tot pe banii Administraţie Bazinale. În schimbul acestor servicii la pachet, şeful IPJ Mureş i-a promis directorului un post mai bun în poliţie pentru o rudă a sa.
Un card de combustibil, câţiva păstrăvi, băuturi răcoritoare şi whiskey pentru o petrecere. Pentru asta a ajuns în arest şeful poliţie Rutiere din Braşov. Pentru astfel de atenţii, Claudiu Tămârjan i-ar fi ajutat pe mai mulţi oameni de afaceri şi funcţionari publici să scape de amenzi, spun procurorii DNA.
Alt judeţ, aceleaşi obiceiuri. Un poliştist ialomiţean a închis ochii la nereguli din trafic pentru patru kilograme de brânză. A apucat să o mănânce, dar când a călcat din nou strâmb, de data aceasta pentru 200 de lei, în schimbul anulării amenzii pentru rovinietă, ofiţerii DGA au fost pe fază.
Cu cât infraţiunile sunt mai grave, evidet că şi şpaga cerută e mai mare. În Argeş, un şofer prins beat la volan şi-a cumpărat libertatea de la şeful de post din Recea cu o tonă de grâu.
La vama Borş, ilegalităţile au fost trecute cu vederea pentru bilete la loto. Un poliţist de frontieră cerea, pe lângă tichete, bani şi alimente, ca să lăsa să treacă vama camioane care nu aveau documente de provenienţă a mărfii.
Tentaţii mici pentru ilegalităţi mari şi la Gărda de Coastă Cernavodă. Cu motorină şi peşte au fost recompensaţi cinci poliţişti de frontieră ca să-i protejeze pe contrabandiştii care furau motorină din nave, dar şi pe braconieri. Anul trecut, peste 250 de angajaţi ai Ministerului de Interne, dintre care 50 cu funcţii de conducere, au fost puşi sub acuzare pentru luare de mită şi trafic de influenţă.