Dosarul lui Robert Negoiţă a fost deschis după un control al ANAF din 2009. La intrarea la DNA, întrebat de jurnalişti dacă a venit în calitate de suspect, edilul a răspuns: „Ceva de genul... Da”.
Robert Negoiţă a fost lămurit de procurori în doar câteva minute în ce constă ancheta care îl vizează. Totul a pornit de la afacerea lui cu ansambluri rezidenţiale.
„Ar fi vândut în nume propriu 1.250 de apartamente pentru care nu a plătit TVA. A înregistrat în contabilitatea firmelor sale cheltuielile, însă veniturile nu ar fi fost înregistrate fiscal”, explică Lidia Săplăcan, purătorul de cuvânt al DNA.
Anchetatorii spun că omul de afaceri, devenit între timp primar, a păstrat pentru el şi TVA-ul pe care îl datora statului: peste 77 de milioane de lei.
O parte dintre apartamentele la care se referă procurorii sunt într-un complex rezidenţial din cartierul Vitan. Altele sunt într-un complex de vile de la marginea oraşului Voluntari.
Problemele lui Robert Negoiţă cu Fiscul nu sunt însă noi.
„În toamna anului trecut, ANAF a scos la vânzare 60 de apartamente şi peste 1.200 de locuri de parcare subterane dintr-un complex rezidenţial de la marginea Bucureştiului. În urma vânzării, Fiscul a reuşit să recupereze doar 1,3 milioane de euro din prejudiciul total”, transmite corespondentul Digi24 Adrian Cojocaru.
La ieșirea din biroul anchetatorilor, Robert Negoiță a spus că ancheta nu are leagătură cu activitatea lui de primar şi că, oricum, nu îşi face probleme: „Sper să ajungem cât mai repede în instanţă cu acest dosar şi să dovedesc acolo nevinovăţia mea”.
Robert Negoiță este unul dintre cei mai înstăriți primari din București. 4 case, 53 de apartamente, 42 de locuri de parcare și 14 terenuri apar în declarația de avere a edilului. Întrebat dacă mai candidează, acesta spune că da, şi-a anunţat această intenţie şi nu renunţă.
Cu mai puţin de două luni înaintea alegerilor locale, Robert Negoiţă este al 6-lea primar bucureştean chemat să dea socoteală în birorurile procurilor anticorupţie. În ultimul an , primarul general Sorin Oprescu şi edilii Andrei Chiliman, de la Sectorul 1, Necilai Onţanu, de la Sectorul 2, Cristian Popescu Piedone, de la Sectorul 4, şi Marian Vanghelie, de la Sectorul 5, sunt şi acuzaţi în dosare penale. Singurul edil care nu a trecut până acum pe la DNA este Rareş Mănescu, de la Sectorul 3.
Invitat la Jurnalul de Seară, analistul Valeriu Turcan spune că era previzibilă chemarea lui Robert Negoiţă la DNA. „Poate s-ar putea reproşa Direcţiei Naţionale Anticorupţie că aceste investigaţii, aceste puneri sub urmărire, aceste inculpări sunt mult prea aproape de data alegrilor. Pe de altă parte, cunoaştem că DNA a lansat sute de anchete şi probabil că unele au ajuns la maturitate. Ar fi cazul, cumva, ca 2016 să aducă acea schimbare mult aşteptată a clasei politice şi desigur că primul scrutin este cel care se referă la alegeri locale. Toată atenţia va fi cu prioritate pe candidaţii la aceste primării importante, mai ales în Bucureşti şi în marile oraşe din România”, comentează Valeriu Turcan.