Primarii şi şefii consiilor judeţene nu au fost deloc atenţi la buget, spun inspectorii Curţii de Conturi. 170 de milioane de lei au fost irosite pentru plata unor bunuri şi servicii care se pare că nu au existat niciodată. Un asfel de caz a fost descoperit la Arad.
CJ Arad a plătit 660.000 de lei, conform Curtii de Conturi, pentru servicii neexercitate de antreprenori. Banii au fost dați pentru servicii, bunuri şi lucrări care nu au mai recepționate niciodată.
Contractele date pe ochi frumoşi sau fără licitaţii au sărăcit statul cu încă aproape 170 de milioane de lei.
Iluminatul public din Ghimbav a intrat în atenţia Curţii de Conturi după ce s-a descoperit că stâlpii de lumină au fost achiziţionaţi în 2011 cu un preţ supraevaluat. Suma plătită a fost cu 692.000 de lei mai mare decât preţul pieţei. Acest lucru a fost posibil după ce Primăria Ghimbav a preferat să achiziţioneze stâlpii prin procedura directă şi nu prin licitaţie.
Alte zeci de milioane de lei au curs direct în buzunarele angajaţilor de la stat, fără ca aceştia să merite.
Curtea de Conturi a descoperit nereguli şi la CJ Cluj. Este vorba de 250.000 de lei, bani alocaţi din bugetul acesti instituții pentru cadouri de 8 martie sau cadouri pentru copii minori ai acestor instituții, fie că este vorba de Crăciun sau alte zile importante din an.
Curtea de Conturi a sesizat Parchetul pentru multe dintre neregulile constate de-a lungul timpului. Asfel, în ultimii şapte ani au fost întocmite 290 de dosare.
Doar în aceste cazuri prejudiciul este de 900 de milioane de euro. Reprezentanții Curții de Conturi spun că peste 100 de dosare au fost soluționate, iar instituția a avut câștig de cauză în 85 la sută din cazuri. Rămâne însă o enigmă cât a recuperat statul român din prejudiciu şi câţi dintre vinovaţi au fost pedepsiţi.