40 de milioane de lei, prețul libertății unui multimilionar

Data publicării:
dan adamescu agerpres 8147672 crop

Foto: Agerpres

Patru ore a stat Dan Adamescu faţă în faţă cu procurorii. Omul de afaceri a aflat că are un nou dosar care vizează falimentul Astra Asigurări. Acuzaţiile: abuz în serviciu în formă calificată, spălare de bani şi complicitatate la abuz în serviciu. La finalul audierilor, Dan Adamescu a aflat şi că are de plătiti o cauțiune-record pentru România: 40 de milioane de lei.

Dan Adamescu este acuzat că şi-a lipsit propria companie de banii necesari desfăşurării activităţii de asigurare şi, mai mult de atât, pentru a ascunde adevărata situaţie a Astra, ar fi raportat date nereale către Autoritatea de Supraveghere. Aşa s-a ajuns la intrarea în faliment a companiei, cu un prejudiciu care atinge aproape 800 de milioane de lei.

Dan Adamescu ar fi apelat la mai multe inginerii financiare pentru a scoate banii din societatea de asigurări.

Peste 100 de milioane de lei din visteria Astra i-ar fi acordat împrumut unor societăţi afiliate. Şi asta deşi aceşti bani reprezentau fondurile asiguraţilor.Tot din banii Astra, Dan Adamescu s-a obligat să plătească integral datoria de un milion şi jumătate de euro a unei firme către o bancă. O altă găselniţă: ar fi transferat riscurile companiei de asigurări către o societate înregistrată într-un paradis fiscal. În felul acesta, spun procurorii, Dan Adamescu a creat aparenţa că firma de asigurări a îndeplinit toate regulile cerute de ASF. În realitate, însă, Astra a emis poliţe de asigurare, deşi riscul acestora nu era acoperit.

Tot procurorii spun că ilegalităţile milionarului au zguduit întreaga piaţă a asigurărilor.

„Dan Adamescu, în calitate de reprezentant al Astra, ar fi lipsit societatea de lichidităţile necesare bunei sale funcţionări. În felul acesta ar fi afectat mecanismele de funcţionare ale pieţei interne a asigurărilor”, a explicat purtătorul de cuvânt al DNA, Livia Săplăcan.

După cunoştinţele mele, Carpatica nu fususe controlată de şase ani de zile, iar Astra de opt ani de zile. Eu am făcut primul control acolo, am luat măsuri şi cred că ASF-ul în continuare a luat măsuri, de aceea s-a ajuns aici”, spune Daniel Tudor, fostul vicepreședinte al ASF.

În februarie 2014, Astra Asigurări a intrat în administrare specială. La momentul acela, era liderul pieţei, cu peste 4 milioane de poliţe. Investitorii externi nu s-au arătat interesaţi să preia afacerile companiei, aşa că Astra a intrat în proces de lichidare.

(VIDEO. Efectele prăbușirii Asta pe piața asigurărilor)

„Dacă un investitor străin ar fi interesat să cumpere compania românească, îi va fi dificil să investească din cauza riscurilor care nu sunt clare”, spunea, încă de anul trecut, Steven Maijoor, director în cadrul Autorităţii Europene de Securitate Financiară.

Dan Adamescu este cercetat de acum sub control judiciar. Are la dispoziție 10 zile pentru a plăti cauţiunea de 40 de milioane de lei. În caz contrar, procurorii pot cere o măsură mai dură împotriva sa - arestarea preventivă sau arest la domiciliu.


ACTUALIZARE 15.27. Dan Adamescu a fost plasat sub control judiciar pe cauțiune. Omul de afaceri trebuie să depună o cauțiune în valoare de 40 de milioane de lei, la dispoziția Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție. O altă opțiune este „constituirea unei garanții reale, mobiliare ori imobiliare, în limita sumelor respective”, se arată într-un comunicat al DNA.

Omul de afaceri are la dispoziție 10 zile pentru a depune această garanție. În caz contrar, procurorii pot cere o măsură mai dură împotriva sa - arestare preventivă sau arest la domiciliu.

Este cea mai mare cauțiune impusă până acum de procurori, în România. Până acum, cea mai mare garanție cerută a fost de 5 milioane de lei, în cazul Elenei Udrea.

În acest dosar, Dan Adamescu este acuzat de abuz în serviciu în formă calificată, spălare de bani și complicitate la abuz în serviciu.

Dan Adamescu „ a administrat în mod defectuos societatea ASTRA, în scopul obţinerii unor avantaje personale sau în favoarea grupului de firme afiliate”, spun procurorii. El ar fi recurs la practici ilegale pentru a cosmetiza situaţia financiară a companiei de asigurări, care au avut însă repercursiuni asupra întregii piețe a asigurărilor.

Astfel, între 2011 și 2013, Dan Adamescu a lăsat Astra fără lichiditățile de care avea nevoie, pe de o parte, iar pe de altă parte, raportările distorsionate făcute i-au împiedicat pe reprezentanții ASF să supravegheze activitatea companiei. În urma acestor practici, Astra a intrat în procedură de administrare specială şi apoi în faliment, paguba produsă patrimoniului acesteia fiind de aproape 800 de milioane de lei.

Dan Adamescu a cerut ca societăților afiliate să le fie acordate împrumuturi de peste 100 de milioane de lei, pe care acestea nu le-au returnat, fără să protejeze resursele financiare ale Astra, spun procurorii. Omul de afaceri mai este acuzat că a dispus semnarea unui contract de cesiune prin care Astra se obliga să plătească integral datoria unei firme afiliate către o bancă, în condiţiile în care firma respectivă era în procedură de faliment. Procurorii mai spun că Dan Adamescu ar fi transferat în mod fictiv riscurile de reasigurare către o altă societate înregistrată într-un paradis fiscal.

O altă acuzație care i se aduce este că, în 2011, a folosit 68 de milioane de lei la achiziţionarea unor acțiuni, reprezentând 17% din capitalul social al Astra. Bani au fost împrumutați către Medien Holding, dar ar fi ajuns la firma Epsilon Estate, care a cumpărat acțiunile, deși nu îndeplinea condiţiile financiare pentru a deveni acţionar semnificativ la o societate de asigurări.

Mai mult, ar fi cerut și obținut de la ASF luarea în calculul marjei de solvabilitate disponibile, ca rezerve nete ascunse provenite din evaluarea activelor deținute la o altă societate de asigurare, a sumei de 118 milioane de lei, în vederea îmbunătățirii artificiale a indicatorilor de prudențialitate. În lipsa acesteia, s-ar fi impus capitalizarea reală a societății ASTRA pentru a nu se ajunge la intrarea în insolvență a acesteia.

Comunicatul procurorilor anticorupție: 

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au pus în mișcare acțiunea penală și au dispus luarea măsurii controlului judiciar pe cauțiune, pentru o perioadă de 60 de zile, începând cu data de 7 martie 2016, față de inculpatul

ADAMESCU DAN GRIGORE, preşedinte al Consiliului de Supraveghere al SC Asigurare Reasigurare Astra SA și administrator în fapt al SC The Nova Group Investments Romania SA și SC Epsilon Estate Provider SR, la data faptelor, cu privire la săvârșirea a infracțiunilor de:

- abuz în serviciu în formă calificată

- spălare a banilor,

- complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit (două infracțiuni),

Inculpatul ADAMESCU DAN GRIGORE va depune o cauțiune în valoare de 40 de milioane de lei, care va fi consemnată pe numele inculpatului la dispoziția Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție sau prin constituirea unei garanții reale, mobiliare ori imobiliare, în limita sumelor respective, în favoarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție.

Cauțiunea se va depune în termen de 10 zile.

Inculpatului se atrage atenția că nedepunerea cauțiunii atrage înlocuirea măsurii cu alta mai gravă.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

Inculpatul ADAMESCU DAN GRIGORE, preşedinte al Consiliului de Supraveghere al Societății de Asigurare Reasigurare ASTRA S.A., în perioada 2011-2013, a administrat în mod defectuos societatea ASTRA, în scopul obţinerii unor avantaje personale sau în favoarea grupului de firme afiliate. Administrarea defectuoasă a constat în utilizarea unor practici/metode ilegale pentru a cosmetiza situaţia financiară a societăţii ASTRA, măsuri de natură să acopere activitatea infracţională, dar care, în subsidiar, au determinat şi alterarea gravă a mecanismelor de funcţionare a pieţei interne a asigurărilor.

Activitatea infracţională s-a desfăşurat şi în contextul presupusei complicităţi a anumitor funcţionari cu funcţii de conducere din cadrul Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) care a devenit din aprilie 2013 Autoritatea de Supraveghere Financiară (A.S.F.).

1.În perioada 2011-2013, inculpatul Adamescu Dan Grigore, în calitate de reprezentant, în fapt și în drept, al Societății de Asigurare Reasigurare Astra SA, cu încălcarea unor dispoziţii din Codul fiscal şi a legislaţiei aplicabile pieţei asigurărilor şi reasigurărilor, a efectuat o serie de demersuri păguboase pentru societate, în sensul că a lipsit-o de lichidităţile necesare desfăşurării activităţii de asigurare; de asemenea, raportările distorsionate făcute i-au împiedicat pe reprezentanții ASF să supravegheze activitatea ASTRA, astfel încât să asigure protecţia asiguraţilor şi să contribuie la menţinerea stabilităţii pieţei asigurărilor. Drept urmare, societatea ASTRA a intrat în procedura administrării speciale şi ulterior în faliment, paguba produsă patrimoniului acesteia fiind în sumă de 795.387.999 lei.

Concret, acţiunile păguboase ale acestuia au constat în aceea că:

- a dispus acordarea de împrumuturi societăţilor afiliate, în sumă de 105.999.859 lei (reprezentând împrumut nerestituit), fără a manifesta vreun interes în evaluarea riscului de credit şi fără să ia măsuri prudenţiale, astfel încât să fie protejate resurselor financiare ale societăţii de asigurare ASTRA, resurse necesare desfăşurării activităţii sale autorizate.

- a dispus semnarea unui contract de cesiune prin care societatea ASTRA SA, în calitate de cesionar, prin care s-a obligat să plătească integral datoria unei firme către o bancă, în condiţiile în care firma respectivă era în procedură de faliment. De menționat este faptul că firma respectivă făcea parte din grupul firmelor afiliate societății ASTRA. Datoria respectivă era de 1.594.564,89 euro şi 10.000 USD, la care se adaugă o dobândă de 6%/an. În cadrul procedurii de faliment a firmei, societatea ASTRA a încasat doar suma de 358.768 lei.

- a transferat în mod fictiv riscurile de reasigurare către o altă societate înregistrată într-un paradis fiscal și, pe cale de consecință, a distorsionat raportarea poziţiei, a performanţei financiare şi a indicatorilor de prudenţialitate (marja de solvabilitate şi coeficientul de lichiditate). Astfel, s-a creat aparenţa de conformitate la regulile de prudenţialitate în vigoare, ceea ce a permis subscrierea în continuare de poliţe al căror risc nu era acoperit, nici din resurse proprii, nici prin programe adecvate de reasigurare.

2.Într-un alt context, în perioada iunie-iulie 2011, inculpatul Adamescu Dan Grigore, în calitate de reprezentant, în fapt și în drept, al SC EPSILON ESTATE PROVIDER SA, a folosit suma de 68.322.510 lei la achiziţionarea unor acțiuni, reprezentând 17% din capitalul social al Societății ASTRA SA, cunoscând că suma respectivă provenea din acordarea, în mod abuziv, a unor împrumuturi către SC MEDIEN HOLDING SRL (societate afiliată societății ASTRA).

La data de 21 iunie 2011, la cererea lui Adamescu Dan Grigore, la nivelul conducerii Comisiei de Supraveghere al Asigurărilor s-a aprobat intenția societății EPSILON ESTATE PROVIDER SRL de a achiziționa un pachet de acțiuni Astra SA., deși SC EPSILON ESTATE PROVIDER SRL nu îndeplinea condiţiile financiare pentru a deveni acţionar semnificativ la o societate de asigurări.

3.Inculpatul Adamescu Dan Grigore în calitate de reprezentant, în fapt și în drept, al Societății de Asigurare Reasigurare Astra SA, la data de 14.08.2008, a solicitat și obținut de la Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA )(actuala Autoritate de Supraveghere Financiară), luarea în calculul marjei de solvabilitate disponibile, ca rezerve nete ascunse provenite din evaluarea activelor deținute la o altă societate de asigurare, a sumei de 118.342.090,30 lei, în vederea îmbunătățirii artificiale a indicatorilor de prudențialitate. În lipsa acesteia, s-ar fi impus capitalizarea reală a societății ASTRA pentru a nu se ajunge la intrarea în insolvență a acesteia.


În acest dosar, prejudiciul depășește 700 de milioane de lei.

Falimentul Astra a fost declarat la finalul anului trecut, la solicitarea Autorității de Supraveghere Financiară. În urma unui proces de reorganizare care a durat aproximativ un an, compania nu a reușit să își constituie provizioanele solicitate de lege, estimate la peste 425 de milioane de lei în momentul intrării în reorganizare, în 2014. 

Acesta nu este primul dosar în care este implicat omul de afaceri. Dan Adamescu a fost condamnat în primă instanţă la patru ani de închisoare cu executare. El le-ar fi dat mită 20.000 de euro judecătorilor pentru ca aceştia să dea verdicte favorabile în două dosare de insolvenţă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Declarația Unică 2025 vine cu o schimbare importantă. Românii care nu mai trebuie să...
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Richard Gere, dezvăluiri despre mutarea în Spania: „Soția mea mi-a dat șapte ani în SUA!” Alejandra e mai...
Adevarul
Cresc impozitele pe venituri din activități independente în 2025. Când se declară și cum se raportează
Newsweek
570 lei în plus la pensie timp de 6 luni pentru anumiți pensionari. Cum intri în posesia banilor?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Noua alegere a lui Trump pentru Departamentul Justiției, Pam Bondi. Foto: Profimedia Images
Noua propunere a lui Trump pentru Departamentul Justiției este Pam Bondi, fost procuror general în Florida
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Angelina Jolie, după ce a luat prima lecție de operă pentru filmul "Maria": "Am tras aer în piept și am...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...