Bătălia pentru imunitate a fost miza anchetelor în 14 de dosare în care au fost implicaţi 22 de foşti şi actuali miniştri, dar şi parlamentari. Cele mai multe au plecat din birourile procurorilor anticorupţie, care anul acesta au înregistrat şi o premieră: au cerut aviz pentru a pune sub acuzare un ministru de Interne în funcţie.
Gabriel Oprea, fost vicepremier, ministru al Internelor şi senator, a făcut obiectul a patru cereri de ridicare a imunităţii în 2016. În ianuarie, era acuzat de „folosirea nelegală de către fostul ministru de Interne a echipajelor de însoţire”, potrivit Liviei Săplăcan, purtătorul de cuvânt al DNA.
„Nu am abuzat de funcţia ce mi-a fost încredinţată. Cer să votaţi pozitiv cererea”, le-a spus Gabriel Oprea colegilor, înainte de votul pe imunitatea sa.
Iar colegii lui au procedat întocmai. În acelaşi caz, a fost pus sub acuzare şi Tiberiu Nițu, fost procuror general al României.
După doar câteva săptămâni, Senatul era chemat din nou să îi ridice imunitatea lui Gabriel Oprea. De data aceasta acuzaţiile vizau achiziţia unui autoturism de lux din banii serviciului secret al ministerului de Interne.
Senatorii dau din nou aviz pozitiv.
A treia cerere a venit în toamnă, de data aceasta pentru ucidere din culpă: acţiunile fostului ministru de interne ar fi condus la accidentul soldat cu moartea poliţistului Bogdan Gigină. Senatorii resping cererea procurorilor, dar Gabriel Oprea îşi dă demisia din camera superioară a Parlamentului, aşa că solicitarea este redirecţionată către şeful statului, care o admite.
Succesorul lui la conducerea Internelor, Petre Tobă, marchează o premieră în justiţie. Este primul ocupant al acestei demnităţi pentru care se cere ridicarea imunităţii în timpul funcţiei.
„Mi s-a adus la cunoştinţă punerea în mişcare a acţiunii penale pentru favorizarea făptuitorului”, declara chiar el la sediul DNA.
Şi-a dat demisia înainte ca şeful statului să admită cererea, însă a respins acuzaţiile că ar fi refuzat să dea DNA informaţii într-o anchetă ce viza delapidarea DIPI.
După ce în 2015 a deţinut recordul din punct de vedere al cererilor de ridicare a imunităţii, Elena Udrea a revenit în faţa colegilor din Camera Deputaţilor.
„Patru acuzaţii de spălare de bani”, spunea ea în septembrie, după ce a ieșit din sediul DNA.
DNA a acuzat-o că a condus din umbră, în 2009, o campanie paralelă şi ilegală de colectare de fonduri necesare cheltuielilor candidatului PDL pentru alegerile prezidenţiale - Traian Băsescu. Ar fi fost susţinută de fiica cea mare a candidatului.
Dosarul Microsoft a repornit în 2016, odată cu decizia definitivă dată în cazul intermediarilor. Iar DNA a adresat preşedintelui cereri de ridicare a imunităţii pentru trei foşti miniştri: Dan Nica, Alexandru Athanasiu și Adriana Ţicău.
DNA aşteaptă răspuns şi în cazul deputatului Eugen Bejinariu, pentru care colegii, plecaţi în campanie electorală, nu s-au pronunţat. Prejudiciul a fost estimat la 67 de milioane de dolari. Iar cercetările s-au extins şi asupra celui mai important intermediar: Claudiu Florică.
Una din înfrângeri pentru procurori a fost în dosarul votului din diaspora, de la prezidenţialele din 2014.
„Au fost grupuri care după ce au votat s-au aşezat din nou la rând, pentru a îngroşa rândurile şi a genera dificultăţi”, a spus Titus Corlăţean, fost ministru de Externe.
O alta în cazul deputatului Sebastian Ghiţă. Parlamentarii nu au aprobat reţinerea şi arestarea sa.
Cristian Rizea, Nicolae Păun, Mădălin Voicu, Adrian Gurzău şi Doina Tudor sunt parlamentarii care completează lista cererilor de ridicare a imunităţii trimise în 2016 în Parlament. Toţi sunt acum judecaţi pentru corupţie.
Patru foşti miniştri ai Finanţelor şi Economiei sunt cercetaţi în dosarul Rompetrol, după ce şeful statului a aprobat ridicarea imunităţii. Mihai Tănăsescu, Dan Ioan Popescu, Sebastian Vlădeascu şi Gheorghe Pogea sunt foşti membri ai executivului puşi sub acuzare în acest caz. Anchetatorii au pus sechestru pe rafinăria Petromidia, dar şi pe toate staţiile Rompetrol din ţară. Valoarea: 700 de milioane de dolari.
Parchetul general a cerut ridicarea imunităţii pentru patru foşti miniştri. Trei în dosarul Mineriadei - Petre Roman, Victor Atanase Stănescu şi Gelu Voican Voiculescu. Ultimul ministru de Interne din perioada comunistă, George Homoştean, este judecat acum, după ridicarea imunităţii, pentru moartea disidentului Gheorghe Ursu.
Nume grele din Parlament au devenit centre de interes în anchete, însă în cazul lor procurorii nu au solicitat ridicarea imunităţii: Călin Popescu Tăriceanu, Liviu Dragnea, Victor Ponta și Vasile Blaga.
„Acest proces face parte dintr-un proces mai amplu, regizat de actualul preşedinte Iohannis şi care are drept actor principal DNA-ul”, susținea Călin Popescu Tăriceanu, președinte al Senatului.
Sursa: Digi24 TV