20 de persoane au fost condamnate într-un dosar de vaccinări fictive anti-COVID. Printre ele și un registrator de la un centru de vaccinare din Argeș, care a primit 2 ani și 4 luni de închisoare cu executare. Decizia Curții de Apel Pitești este definitivă.
Dosarul penal a fost deschis pe 19.01.2022, ca urmare a sesizării Serviciului Județean Anticorupție Argeș. 19 dintre cei 20 de inculpați au primit pedepse cu suspendare sau cu amânarea executării pedepsei.
Un singur inculpat, registrator în cadrul unui centru de vaccinare din Argeș, va plăti cu libertatea pentru fapta sa. Curtea de Apel Pitești a decis ca acesta să stea 2 ani și 4 luni după gratii, pentru luare de mită și fals informatic, ambele în formă continuată.
"În calitate de registrator în cadrul unui centru de vaccinare din județul Argeș, având ca atribuții înregistrarea în baza de date RENV (Registrul Electronic Național de Vaccinare) a persoanelor care se vaccinează anti-Covid, în baza aceleiași rezoluții infracționale, în perioada mai 2021 – februarie 2022, a pretins și primit diferite sume de bani, dar şi foloase materiale (voucherele aferente vaccinării), pentru a îndeplini un act contrar îndatoririlor sale de serviciu, respectiv să ateste informatic, în mod fals, vaccinarea împotriva COVID 19 în Registrul persoanelor vaccinate (RENV) a mai multor persoane", transmit reprezentanții DGA.
Deși nu s-au vaccinat în realitate, în sistem figurau ca fiind imunizate împotriva COVID-19. Pentru fapta lor, 16 pacienți au fost acuzați de complicitate la fals informatic și au primit câte 8 luni de închisoare cu suspendare sau cu amânarea pedepsei.
În dosar apar și numele a trei persoane, intermediari în cauză. Pedepasa în cazul lor este de 10 luni de închisoare cu suspendare.
"În baza aceleiași rezoluții infracționale la sfârșitul anului 2021 - începutul anului 2022, pe lângă propriile vaccinări fictive anti COVID-19 au contribuit, prin acte de ajutor, specifice complicității și la vaccinarea falsă anti-COVID 19 a altor persoane, prin intermediul lor, datele de identitate ale acestora ajungând în posesia primului inculpat pentru a fi utilizate de către acesta la atestarea informatic a vaccinării susnumiților împotriva bolii COVID 19 (fără a fi vaccinați efectiv), în scopul producerii de consecințe juridice (libera circulație, accesul în centre comerciale, accesul în unități de învățământ, accesul în unități medicale ș.a.), condiţie necesară pentru eliberarea documentelor de vaccinare contra bolii COVID 19", se mai arată în comunicatul DGA.
Odată cu verdictul dat pe 11 aprilie 2024, instanța a dispus desființarea totală a adeverințelor de vaccinare anti COVID-19 emise pentru cei 27 de inculpați din dosar.
Editor : Izabela Zaharia