Jurnalistul turc pentru care Erdogan a cerut extrădarea mai rămâne în România

Data actualizării: Data publicării:
Kamil Demirkaye jurnalist turc extradare 20181205170035_OGN_0975-01
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Jurnalistulul turc Kamil Demirkaya, acuzat în ţara sa de terorism, va trebui să revină în faţa instanţei de la Curtea de Apel pe 14 decembrie. Magistraţii au decis amânarea şedinţei în care se va lua în discuţie cererea de extrădare formulată de autorităţile de la Ankara, pentru a-i da posibilitatea să aducă probe în favoarea sa. Bărbatul le-a spus magistraţilor că se opune extrădării deoarece în Turcia se teme pentru viaţa lui. În plus, jurnalistul spune că este hotărât să ceară azil politic în România.

Kamil Demirkaye jurnalist turc extradare 20181205170035_OGN_0975-01
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Jurnalistul turc Kamil Demirkaya de la publicaţia "Zaman" a declarat joi, la Curtea de Apel Bucureşti, că nu doreşte să fie extrădat în Turcia, deoarece Justiţia de acolo nu funcţionează, iar jurnaliştii şi cadrele didactice sunt „o ţintă”. El a mai spus că a cerut azil în România, iar acuzaţiile care i se aduc de către autorităţile turce i se par „caraghioase”.

„Nu doresc să fiu trimis în Turcia. Justiţia nu funcţionează. Cadrele didactice şi jurnaliştii sunt o ţintă pentru autorităţile de acolo. În momentul de faţă, conform statisticilor, din 326 de ziarişti încarceraţi la nivel global, aproximativ 170 sunt reţinuţi în Turcia. (...) Mă opun extrădării. Motivul pentru care mă opun extrădării este că Justiţia nu funcţionează corect în Turcia. Există tortură şi alte modalităţi mai puţin ortodoxe care se folosesc faţă de persoanele cercetate. (...) La momentul în care am plecat, în Turcia lumea era înspăimântată, era multă presiune. (...) Recent, din Republica Moldova au fost extrădaţi 6 profesori care au lucrat cu mine. Foarte mulţi ziarişti de la sediul central Zaman din Istanbul au fost trimişi la închisoare, precum şi rude de-ale mele”, a precizat Kamil Demirkaya, potrivit Agerpres.

El a explicat că, oficial, autorităţile din Turcia îl acuză de faptul că a avut pe telefon instalată o aplicaţie (bylock), folosită de susţinătorii predicatorului Fethullah Gulen.

„Acuzaţiile oficiale, care au fost trimise şi în România, se referă la faptul că am avut conturi şi bani într-o bancă ce a fost înfiinţată legal în Turcia şi faptul că am avut instalat pe telefon o aplicaţie, care este deschisă către toţi utilizatorii. Motivul real este faptul că am fost cadru didactic şi manager al unor şcoli afiliate a ceea ce se ştie ca fiind reţeaua Gulen, şcoli din întreaga lume care aderă la principiile domnului Gulen. (...) Este o aplicaţie care este deschisă tuturor utilizatorilor. Datorită faptului că foarte mulţi apropiaţi principiilor domnului Gulen foloseau această aplicaţie, au considerat ca fiind aplicaţia simpatizanţilor lui Gulen. (...) A fost instalată în perioada în care mă aflam în Turcia. În 2015, a fost închisă la nivel global, deci ea nu mai există”, a spus jurnalistul turc.

Tot acum, el a anunţat că a depus o cerere de azil în România.

„Azi dimineaţă, am fost să depunem o astfel de cerere. Până în momentul de faţă, nu am simţit nevoia, pentru că aveam acte legale, permis de şedere, contract de muncă în România. Având totul în regulă, nu ne-am gândit că vom ajunge într-o astfel de situaţie. (...) Am rude încarcerate în Turcia. Socrul meu, în perioada în care eu eram în România, a venit într-o vizită la noi. Când s-a întors în Turcia, a fost reţinut timp de două zile pentru interogatoriu”, a povestit Kamil Demirkaya.

Întrebat de jurnalişti dacă autorităţile din Turcia îl consideră terorist, Kamil Demirkaya a spus: „Asta este o acuzaţie chiar caraghioasă, care mă face să râd, deşi situaţia nu este cea mai potrivită. Eu nu îmi aduc aminte în toată viaţa mea să fi strivit nici măcar o muscă. V-aş întreba chiar pe dumneavoastră, pentru că suntem din aceeaşi branşă, când vă uitaţi la mine, mă vedeţi că arăt ca un terorist?”.

În sala de judecată, Kamil Demirkaya a explicat că, în anul 1992, a plecat din Turcia, ocupându-se de activităţi educaţionale în străinătate, printre care şase ani în Republica Moldova (1997 - 2003), unde a fost director la o unitate de învăţământ, după care a condus redacţia ziarului "Zaman" din Bulgaria (2003 - 2011), întorcându-se apoi în Turcia, unde s-a pensionat. În august 2016, a venit în România, fiind şeful ziarului "Zaman România".

Cum a ajuns Kamil Demirkaya să fie acuzat de terorism

Ziaristul turc Kamil Demirkaya, angajat al publicaţiei Zaman România, a fost ridicat miercuri dimineaţă de acasă, în baza unui mandat de extrădare emis la ordinul preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, potrivit informaţiei publicate pe site-ul zamanromania.ro. El a fost audiat de Parchetul Curţii de Apel Bucureşti şi pus în libertate.

În cazul în care îl va extrăda, România va crea un precedent în UE. El locuiește în România de doi ani și deține un permis de ședere temporară. În luna noiembrie 2018 și-a depus actele pentru prelungirea permisului de ședere, documentele aflându-se în curs de procesare.

„În Turcia sunt acuzat de terorism, dar eu ca formaţie sunt profesor, cadru didactic, 11 ani în Turcia şi în afara Turciei am prestat această meserie, 8 ani de zile am profesat ca ziarist. Eu în viaţa mea nu-mi aduc aminte să fi omorât o muscă sau o furnică. Din păcate sunt acuzat de terorism. Azi în urma solicitării autorităţilor din Turcia, autorităţile de aici au venit la domiciliul meu şi am urmat procedura legală”, a spus Kamil Demirkayap pentru Digi24.

Citește și Exclusiv. Ce spune jurnalistul turc Kamil Demirkaya, pe care Erdogan îl acuză de terorism

Mai multe voci au cerut să fie refuzată extrădarea lui Kamil Demirkaya, printre care USR, dar și europarlamentarii Monica Macovei și Cristian Preda.

În acest caz, ministrul justiţiei Tudorel Toader a afirmat, într-un răspuns pentru Preda, că procedura extrădării, în condiţiile legii, este de competenţa organelor judiciare. Europarlamentarul i-a cerut să oprească procedura de extrădare a jurnalist turc.

Sursa: Digi24, Agerpres

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Meteorologii anunță o lună ianuarie cum n-a mai fost în România. Vreme neobișnuită și temperaturi ciudate
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
Miliardarul Jeff Bezos se căsătorește: Nuntă fastuoasă, de 600 de milioane de dolari, în Aspen, pe...
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Scarlett Johansson nu-și dorește ca fiica sa să afle acest lucru despre ea: „Mi-e atât de rușine”
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...