Istoria a coborât în stradă

Data publicării:
reconstituiti razboi

Centenarul intrării României în Primul Război Mondial a fost marcat în toată ţara. În multe oraşe au avut loc reconsituiri ale unor momente la care au luat parte trupele române. Curioşii au putut privi de-aproape uniforme şi arme folosite în timpul luptelor de acum un secol.

Intrarea României în Primul Război a fost reconstituită în Oltenia. Brigada 2 infanterie Rovine a refăcut momentul în care ostaşii armatei române au pus stăpanire pe trecătorile Munţilor Carpaţi. De asemenea, un marş a avut loc între Gara Meri şi Popasul Lainici din Defileul Jiului.

Trupele române care au luptat atunci împotriva celor austro-ungare au fost conduse de generalul Ioan Dragalina, care a murit în apropierea podului Lainici.

Plutonier Vasile Ducu: „Aici, trupele româneşti din Divizia Jiu au fost primele care au intervenit practic în Primul Război Mondial, pentru a bloca accesul trupelor austro-ungare către sudul României.”

În memoria generalului Dragalina, la încheierea marşului militarii Brigăzii 2 Infanterie „Rovine" au păstrat un moment de reculegere şi au depus flori la monumentul ridicat în amintirea sa.

În centrul Braşovului, zeci de soldaţi îmbrăcaţi şi echipaţi precum cei care acum un veac erau pe front au defilat pentru sute de curioşi.

Avem celebrul coif pickelhaube dintr-o piele fiartă, tăbăcită şi lăcuită. Un semn specific de infanterie, acest ţugui. Dacă vedeţi biluţa, înseamnă că ei reprezintă o armă de artilerie”, explică unul dintre „militarii” austro-ungari.

Un festival de reconstituire istorică se desfăşoată în fiecare an în localitatea Fundata. De data asta, organizatorii au decis să detaşeze căteva trupe şi în Braşov pentru ca, la 100 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial, să fie cât mai mulţi oameni care să afle despre acest eveniment istoric.

Nicolae Pepene, directorul Muzeului Judeţean de Istorie din Braşov: „Sper eu ca astfel de evenimente de reconsituire istorică să devină o obişnuinţă pentru oraşul nostru, pentru că istoria trebuie să iasă în stradă.”

Unii spectatori chiar au încercat armele vechi de 100 de ani: „E plăcută. Eu am făcut armata cu Kalaşnikov-ul. Are 3 kilograme jumătate. E o armă destul de faină. "

La eveniment au fost prezente batalioane de soldaţi din mai multe ţări europene. Militarii din Cehia, Austria, Germania, Slovacia, Ungaria şi Anglia şi-au etalat la rândul lor muniţia de război şi au făcut spectacol în centrul oraşului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Amazon s-a dus la Ilie Bolojan și a cerut trei lucruri banal de complicate pentru România de 35 de ani...
Digi FM
"Doamne, ce scârbos!" Cadoul neobișnuit pe care Selena Gomez l-a primit de la logodnicul ei i-a dezgustat pe...
Pro FM
Sylvia Sîrbu, viața la ani buni după trupa ASIA și divorțul de Andrei Ștefănescu. Cu ce se ocupă: Am 3...
Film Now
Salma Hayek a publicat poze din anii '90, în care apare fără haine, și a stârnit reacții cu nemiluita. 1,3...
Adevarul
Ucraina riscă să intre pe nisipuri mișcătoare. Ce semnificație au mesajele contradictorii ale administrației...
Newsweek
7.500.000$, pregătirea unui pilot de vânătoare. Mai scump decât greutatea lui în aur
Digi FM
"Doamne, ce scârbos!" Cadoul neobișnuit pe care Selena Gomez l-a primit de la logodnicul ei i-a dezgustat pe...
Digi World
Cum s-a schimbat corpul unui bărbat care a mâncat câte 30 de ouă pe zi timp de o lună. Rezultatele...
Digi Animal World
Momentul emoționant în care un câine află că stăpâna sa este însărcinată. Imaginile inedite fac furori pe Tik...
Film Now
Cum arată viața lui Richard Gere de când s-a mutat în Spania. Soția lui a făcut publice imagini rare pe...
UTV
Reacția lui Alexandru Ciucu după dezvăluirile Alinei Sorescu despre mariajul lor. „Nu înțeleg de ce trebuie...