Irlanda va deveni prima țară din lume care va impune etichetarea sanitară a băuturilor alcoolice pentru a avertiza populația cu privire la conținutul caloric, concentrația de alcool, riscurile de cancer și de boli hepatice, precum și asupra pericolelor reprezentate de consumul de alcool în timpul sarcinii, relatează The Guardian.
Ministrul irlandez al sănătății, Stephen Donnelly, a semnat legea luni, 22 mai, și a declarat că așteaptă cu nerăbdare ca și alte țări să urmeze acest exemplu – o perspectivă care i-a îngrijorat pe producătorii de vin din Italia și pe cei din alte câteva state membre ale Uniunii Europene.
Legea ar urma să intre în vigoare din 22 mai 2026, pentru a da timp întreprinderilor să se adapteze la această politică ce preia regulile existente pentru alte produse alimentare și băuturi, a precizat Donnelly.
„Cu aceste informații, putem lua o decizie în cunoștință de cauză cu privire la consumul nostru de alcool. Ambalajele altor produse alimentare și băuturi conțin deja informații despre impactul asupra sănătății și, dacă este cazul, avertismente în privința respectivului impact. Această lege aliniază produsele alcoolice la aceste prevederi”, a explicat ministrul irlandez.
Hildegarde Naughton, ministrul pentru sănătate publică, bunăstare și strategia națională privind drogurile, a declarat că dovezile medicale arată că până și un nivel scăzut de consum de alcool implică un risc de cancer.
Furnizorii de băuturi alcoolice vor fi obligați să afișeze informațiile și avertismentele pe ambalajele produselor și, de asemenea, să îndrume consumatorii către un site de specialitate al Serviciului de Sănătate din Irlanda pentru informații suplimentare privind consumul de alcool.
De asemenea, informații similare vor fi puse la dispoziție în pub-uri și în alte spații în care se comercializează băuturi alcoolice.
Consumul de alcool în Irlanda a atins un nivel maxim în 2001, când o persoană a băut în medie 14,3 litri de alcool pur pe an. Acest procent a scăzut în prezent la 10,2 litri, potrivit Health Research Board.
Comisia Europeană nu a avut nimic de obiectat împotriva intenției Irlandei, pe care guvernul a semnalat-o anul trecut, în ciuda protestelor din partea Italiei, Spaniei și a altor șase state membre ale blocului comunitar.
Coldiretti, cea mai mare asociație de agricultori din Italia, a descris avertismentele „terifiante” ca fiind un „atac direct”. „Unda verde din partea Uniunii Europene pentru etichetele alarmiste pe sticlele de vin din Irlanda reprezintă un precedent periculos, deoarece riscă să deschidă ușa către alte legi capabile să influențeze negativ alegerile consumatorilor”, a transmis Coldiretti.
Editor : M.D.B.