Klaus Iohannis, la Mărăşeşti: Pacea poate fi menţinută doar prin integrarea europeană
Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, duminică, la ceremonia de comemorare a centenarului Bătăliei de la Mărăşeşti, că în acest moment pacea este asigurată prin Uniunea Europeană şi prin eforturile fiecărei generaţii, pledând pentru unirea tuturor forţelor din societate de a contracara populismul şi demagogia.
GALERIE FOTO: Klaus Iohannis, Facebook
ACTUALIZARE 21.30. Preşedintele Iohannis a menţionat profesionalismul şi sacrificiile de care au dat dovadă în îndeplinirea misiunilor militarii români, afirmând că ei sunt continuatorii tradiţiilor de glorie ale Armatei Române din Marele Război.
"Viitorul ţării noastre a fost salvat de eroismul Armatei, izvorât din coeziunea societăţii în jurul unui proiect pentru o Românie nu doar Unită, dar şi pentru o Românie mai democratică şi mai incluzivă. Prin angajamentul clasei sale politice pentru reforma drepturilor electorale şi sporirea drepturilor economice, România anului 1917 avea să-şi dezvolte o solidaritate socială care a fost capabilă să conducă la importantele victorii de la Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz, dar şi să se împotrivească ferm puternicelor tentative de bolşevizare", a mai spus Iohannis, subliniind meritul Regelui Ferdinand şi al Reginei Maria, al Guvernului şi al politicienilor epocii, de a fi "însufleţit naţiunea prin exemplul lor de stăruinţă politică şi diplomatică".
Iohannis a mai spus că evenimentele tragice ale secolului XX ne-au arătat că libertatea, democraţia şi pacea nu se obţin şi nu se păstrează fără un angajament constant şi continuu, al fiecărei generaţii, iar în actualul context Uniunea Europeană este cea care poate asigura pacea pe viitor.
"Trăim de peste 70 de ani cea mai lungă perioadă fără conflicte armate din istoria continentului nostru. Aceasta se datorează existenţei Uniunii Europene, un proiect din care, de zece ani, şi România face parte. Cea de-a doua jumătate a secolului XX ne arată că pacea poate fi menţinută doar prin integrarea europeană. Că între aceasta şi păstrarea identităţilor naţionale există o deplină compatibilitate, atunci când clasa politică îşi asumă cu responsabilitate misiunea Uniunii: construirea unei Europe a securităţii, prosperităţii şi solidarităţii. Într-o perioadă în care valorile Uniunii Europene sunt atacate de populism şi demagogie, comemorarea Marelui Război aduce cel mai puternic argument în favoarea proiectului european: pacea!", a spus el.
Preşedintele a făcut un apel pentru unitate, ca toţi factorii de decizie să îşi unească energiile pentru a face din proiectul european o construcţie solidă pentru viitorul generaţiilor următoare.
"Implicarea activă a României în acest proces, inclusiv prin elaborarea unui proiect de ţară, reprezintă şi un angajament concret pentru dezvoltarea şi progresul ţării noastre. Cea mai de preţ recunoştinţă pe care o putem exprima faţă de sacrificiul generaţiei Marii noastre Uniri este de a ne asuma, la rândul nostru, cu responsabilitate, construirea unei Românii puternice şi încrezătoare în parcursul său. O Românie educată şi competitivă. O Românie care protejează drepturile şi libertăţile cetăţenilor săi oriunde s-ar afla, indiferent dacă sunt parte a unei majorităţi sau parte a unei minorităţi", a conchis el.
Aproximativ 5.000 de persoane au participat, duminică, la Mărăşeşti, la comemorarea Centenarului luptelor din Primul Război Mondial, un eveniment la care au participat preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Mihai Tudose, precum şi alţi oficiali şi diplomaţi. Ei au depus coroane de flori la Mausoleul din Mărăşeşti, în cinstea eroilor căzuţi în 1917.
Ceremonia a început la ora 20.00, odată cu sosirea preşedintelui Iohannis şi a premierului Tudose. În deschiderea evenimentului, trei avioane F16 au survolat cerul deasupra Mausoleului de la Mărăşeşti. Preşedintele Iohannis a decorat drapelele de luptă ale mai multor unităţi militare, continuatoare a celor care au luptat în Primul Război Mondial.
În faţa celor aproximativ 5.000 de persoane a fost invitat să prezinte o scurtă istorie a luptelor din 1917 plutonierul în retragere Daniel Porumb, care a fost rănit în Irak în 2007 şi a rămas imobilizat într-un scaun cu rotile, paralizat de la gât în jos. În timpul discursului său, preşedintele CJ Vrancea, Marian Oprişan, şi preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, au fost surprinşi de camerele de filmat ale TVR, care au transmis oficial evenimentul, folosindu-şi telefoanele mobile.
La finalul discursului plutonierului Porumb, preşedintele Iohannis a plecat din rândul invitaţilor şi s-a apropiat de militar, cu care a schimbat câteva cuvinte.
După acest moment, a urmat o îndelungată slujbă religioasă, pentru cinstirea eroilor căzuţi în Primul Război Mondial.
În cadrul ceremoniei, au susţinut discursuri preşedintele Klaus Iohannis, preşedintele CJ Vrancea, Marian Oprişan, şi preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. Preşedintele Iohannis şi alţi oficiali au vizitat Mausoleul de la Mărăşeşti în finalul evenimentului, care a durat aproximativ o oră şi treizeci de minute.
Printre invitaţi s-au numărat preşedintele PSD, Liviu Dragnea, preşedintele PNL, Ludovic Orban, preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, mai mulţi miniştri, în frunte cu Adrian Ţuţuianu (MApN) şi membri ai corpului diplomatic, care au depus coroane de flori.
Organizarea manifestaţiilor de la Mărăşeşti, Mărăşti şi Oituz a fost aprobată de Guvern în luna septembrie 2016, sub egida acţiunilor dedicate Centenarului Primului Război Mondial, până în 2019, dar nu erau prevăzute şi sumele necesare.
Citiți și 100 de ani de la bătălia de la Mărășești: „Pe aici nu se trece!”
Potrivit unei hotărâri de Guvern din luna iulie, a fost alocată suma de 19,3 milioane lei (4,2 milioane euro) pentru autorităţile locale din judeţul Vrancea, din Fondul de rezervă al Executivului, pentru a organiza în vara acestui an Centenarul Primului Război Mondial - Vrancea eroică. Aproximativ 71% din aceşti bani vor fi folosiţi pentru "lucrări de interes public", precum asfaltarea unui drum judeţean, construirea unui parc şi a două poduri.
Banii vor fi folosiţi pentru manifestări şi acţiuni comemorative, ştiinţifice şi cultural-artistice. În Vrancea va fi organizată o expoziţie fotografică, o gală de film, concursuri şi alte acţiuni, care vor costa aproximativ 3,7 milioane lei.
O altă parte a banilor va fi folosită pentru acţiuni de restaurare, reabilitare şi conservare a monumentelor, precum ansamblul Statuia Victoriei de la Tişiţa - Mărăşeşti, reabilitarea şi amenajarea parcului Joffre, din Mărăşeşti, şi refacerea marcajelor bătăliilor de pe teritoriul judeţului realizate după Primul Război Mondial. Aceste cheltuieli se ridică la 1,8 milioane lei.
Restul banilor, 13,8 milioane lei, vor fi folosiţi pentru "lucrări de interes public", potrivit hotărârii.
Astfel, se vor realiza lucrări pentru realizarea unui pod armat pentru pârâul Alba, în satul Răcoasa, de 4,8 milioane lei, lucrări de întreţinere şi asfaltare a DJ 205I, de 2 milioane lei, lucrări de realizare a unui pod peste pârâul Dragomira, la Soveja, în valoare de 4 milioane lei, şi realizarea unui Parc al Memoriei Naţionale, "Stejarii României- 100 de ani de istorie şi demnitate", cu 335.000 de puieţi de stejar, în valoare de 3 milioane lei.
Printr-o nouă hotărâre, adoptată vineri, Guvernul a modificat prevederile care spuneau că sumele neutilizate la finalul evenimentelor se vor returna la bugetul de stat, permiţând autorităţilor locale să reţină banii în bugetul anului viitor, pentru finalizarea lucrărilor. Doar banii care depăşesc costurile totale ale investiţiilor din judeţul Vrancea se vor mai întoarce la bugetul de stat.
- Etichete:
- primul razboi mondial
- vrancea
- klaus iohannis
- marasesti
- mihai tudose
- batalia de la marasesti
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News