Interviu exclusiv. Cum va arăta poliția de frontieră a UE, cu 10.000 de polițiști
Data actualizării: Data publicării:
Europa se pregăteşte să aibă un corp propriu de Poliţie de Frontieră. 10.000 de poliţişti din toate ţările membre UE vor face parte din noua structură până în 2027. Într-un interviu în exclusivitate pentru Digi24, directorul Agenţiei Europene pentru Poliţia de Frontieră şi Garda de Coastă, Fabrice Leggeri, a explicat că extinderea Frontex va da ocazia ţărilor să recruteze oameni pe bani europeni. Agenţia a fost înfiinţată în anul 2004 şi ajută ţările membre în protejarea frontierelor externe Uniunii Europene. Chiar şi acum sunt poliţişti detaşaţi în zonele cu probleme, cum ar fi Grecia, Spania şi Italia, care se cofruntă cu o criză acută a migranţilor.
Fabrice Leggeri - director Frontex: „Ce este important de înţeles este că nu va fi afectată suveranitatea ţărilor. Chiar şi acum, agenţia are posibilitatea să detaşeze poliţişti de frontieră care pot să verifice paşapoarte, pot sa acceseze sistemul de informaţii Schengen. Diferenţa faţă de ce este acum este că vom fi mai flexibili şi vom putea să detaşăm poliţişti în mai multe zone.
Anul trecut am returnat 14.000 de migranţi ilegali din Europa în ţările non-europene. Totul a fost plătit de agenţie, dar totodată pregătit de noi. Nu suntem doar un partener financiar, nu suntem o bancă, suntem un partener operaţional.
Mai este o zonă unde putem să ajutăm ţările membre. Din ce ştim, 5.000 de poliţişti de frontieră lipsesc la nivelul Uniunii. Când întrebăm ţările membre: de câţi poliţişti de frontieră aveţi nevoie pentru a efectua o zi normală de lucru? Dacă ne uităm la numărul teoretic de poliţişti de frontieră din toate ţările şi ne uităm apoi la realitate, din 115.000 avem doar 110.000, deci 5.000 de posturi sunt vacante”.