1218 pacienți îngrijiți, dintre care 193 de pacienți tratați de infecția cu SARS-CoV-2, 2860 de consultații în dispensare TB, 189 de intervenții chirurgicale și peste 1465 de evaluări în compartimentului de primiri urgențe – este bilanțul Institutului „Marius Nasta” din ultimele 76 de zile de pandemie COVID-19, conform unui comunicat emis de institut.
„După declanșarea stării de urgență pe teritoriul României în data de 15.03.2020, Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta a reorganizat activitatea astfel încât atât pacienții, cât și personalul medical să fie tratați, respectiv să lucreze în condiții de siguranță.
Astfel au fost realizate circuite funcționale pentru pacienții suspecți și ulterior confirmați cu infecție SARS-CoV-2, s-a activat planul ALB al Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta și a fost redactată procedura COVID-19 care a fost reevaluată în această perioada de 5 ori, în funcție atât de evoluția pandemiei la nivel național, cât și de recomandările instituților naționale și internaționale cu rol în gestionarea pandemiei (...)
Din aprilie până la data de astăzi în cadrul Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta au fost internați un număr total de 1.218 pacienti, reprezentând 51,87% dintre pacienții internați în
aceeași perioada a anului 2019, când au beneficiat de servicii medicale un număr de 2.348 pacienți”, se arată în comunicat.
”În Pavilionul COVID-19 au fost internați în ultimele două luni și jumătate aproximativ 600 de pacienți suspecți, dintre care au fost confirmați până astăzi 193 pacienti, iar dintre aceștia 5 pacienți au avut coinfecție TB-COVID-19. În aceeași perioadă Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta a dat în folosință după autorizația de funcționare provizorie și secția de ATI COVID-19 unde au fost îngrijiți până în prezent un număr de 14 pacienți.
În cadrul Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta, imediat după ce s-au primit alertele naționale și internaționale cu privire la pandemia de COVID-19, pentru că unitatea să răspunda cât mai bine acestei provocări medicale, activitatea a fost reorganizată, s-au creat circuite specifice, cu triajul epidemiologic obligatoriu la accesul în unitate, cu separarea completă a pacienților suspecți de pacienții confirmați cu SARS-CoV-2, s-au realizat circuite separate pentru personalul medical și s-au realizat traininguri pentru utilizarea echipamentului de protecție care au vizat însușirea și respectarea procedurilor de către personalul medical al Institutului, punându-se accent pe nevoia de respectare strictă a etapelor de echipare și dezechipare.
De asemenea, ca o măsura de siguranță, personalul medical implicat în îngrijirea pacienților cu COVID-19 din cadrul Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta este testat periodic în baza unui algoritm stabilit la nivelul unității”, a declarat asist. univ. dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta.
„Ca urmare a informațiilor apărute în mass-media în legatura cu declarațiile unor colegi din cadrul Institutului cu privire la aspecte medicale ce țin de pandemia de COVID-19, conducerea
Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta în corelație directă cu informațiile și declarațiile provenite de la organismele internaționale și naționale din domeniul sănătății, aduce urmatoarele
precizări: Infecția SARS-CoV-2 este o afecțiune de sine stătătoare care are un grad mare de contagiune și creează riscul de evoluție spre forme severe de boală, care necesita asistență în secțiile de terapie intensivă. Considerăm că această infecție trebuie tratată din punct de vedere medical – atât ca mesaje publice, cât și ca abordare terapeutică - cu multă seriozitate și responsabilitate, având în vedere specificul bolii prezentat la nivel internațional de forurile relevante în domeniu”, concluzionează cei de la Institutul „Marius Nasta”.