Există evidențe de transmitere comunitară a variantei Delta în municipiul Pitești și comunele învecinate, au transmis, miercuri, reprezentanții Institutului Național de Sănătate Publică. Potrivit datelor INSP, în acest moment nu există transmitere comunitară la nivel național a acestei variante a Covid-19.
"În acest moment nu există evidențe de transmitere comunitară susținută, la nivel național, a variantei Delta. În schimb, există evidențe de transmitere comunitară susținută în municipiul Pitești și comune învecinate”, a transmis, joi, INSP.
În prezent, la nivel național sunt 57 de cazuri de COVID-19, varianta Delta, dintre care 17 în Argeș, 15 în Ilfov, 12 în București, șase în Dolj, trei în Brașov și câte un caz în Arad, Buzău, Dâmbovița și Teleorman.
A fost înregistrat un deces cu varianta Delta: persoana de sex feminin, în vârstă de 72 de ani, din jud.Argeș, având condiții medicale pre-existente și nevaccinată anti-SARS-CoV-2.
Până la data de 27 iunie au fost confirmate 1.711 cazuri cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare. Până la aceeaşi dată au fost raportate la INSP - CNSCBT un număr de 2.307 secvenţieri. Cele 7 laboratoare care au raportat aceste rezultate sunt: Institutul Cantacuzino, Institutul "Matei Balş", MedLife, Universitatea "Ştefan cel Mare" din Suceava, Institutul de Virusologie "Ştefan S. Nicolau", CRGM al SCJU Craiova şi "Pro Vitam" Sfântu Gheorghe.
Au fost confirmate 1.711 cazuri cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare, din care: cu varianta Alpha - 1.621 de cazuri, cu varianta Beta - 11, varianta Gamma - 22, varianta Delta - 57. Până la data de 27 iunie, rata de confirmare cu variante care determină îngrijorare a fost de 74%, se arată în comunicatul INSP.
Valeriu Gheorghiță: Un caz Delta generează alte 7
Medicul Valeriu Gheorghiță a explicat, joi, că varianta Delta se înregistrează în 23 de țări din Europa, iar numărul de îmbolnăviri s-a dublat în ultima săptămână.
"Factorul de reproducere a cazurilor de infectare în cazul variantei Delta este mult mai mare. Un caz pozitiv cu Delta poate să genereze alte 6,7 cazuri secundare, pe când cea britanică care acum e dominantă poate genera 3,4 cazuri secundare", a spus coordonatorul campaniei de vaccinare în România.
El a subliniat că trecerea prin boală nu protejează suficient în fața riscului de îmbolnăvire cu această nouă tulpină și a făcut un apel pentru accelerarea campaniei de vaccinare.
Citește și: Ministrul Sănătății: Ne așteptăm ca tulpina Delta să devină predominantă în România
Editor : A.A.