Valul de cutremure din Oltenia a dus la instalarea de senzori suplimentari. Conducerea Institutului pentru Fizica Pământului susține că a vrut încă de anul trecut să întărească monitorizarea în zonă, numai că s-a lovit de birocrație - cererea oficială s-a pierdut pe drum.
O adresă oficială - de asta era nevoie pentru ca specialiștii de la Institutul Național de Fizica Pământului ajunși la Târgu Jiu să poată monta un accelerometru. Angajații Primăriei Târgu Jiu s-au întâlnit de două ori cu specialiștii de la Institutul de Fizică a Pământului, pentru a găsi o soluție. Primarul spune că angajații au mers în teren cu aceștia, însă era nevoie de o adresă oficială să poată instala aparatura.
Marcel Romanescu, primarul localității Târgu Jiu: "Undeva a apărut un scurtcircuit și trebuie verificată această problemă. Dumnealor spun că totuși au trimis adresa către Primăria Târgu Jiu. Și eu am dispus verificarea acestor aspecte. Tocmai asta vreau să verific, să vedem exact dacă a ajuns adresa și dacă a ajuns la cineva anume din cadrul Primăriei municipiului Târgu Jiu.
Chiar directorul instituției specializate în fizica pământului spune că adresa a fost trimisă la primărie, însă nu a primit niciun răspuns.
Constantin Ionescu, director al INFP: "Noi am făcut o adresă, a fost o adresă către Primărie, s-a depus acolo și s-a spus că – domnule, trebuie o aprobare, nu știu, de prin consiliu parcă, era o treabă de genul ăsta. Aparatura respectivă ajută pentru evaluarea rapidă a efectelor locale și după aceea pentru partea asta de asigurare a despăgubirilor "
În timp ce la primărie încă se caută adresa oficială, oamenii care locuiesc în zonă sunt de părere că în astfel de cazuri este nevoie de o mai bună colaborare.
În Gorj au fost înregistrate două cutremure de intensitate 5,2, respectiv 5,7, în urmă cu aproximativ 2 săptămâni. De atunci au fost înregistrate în total peste 1000 de replici, mai scăzute în intensitate.
Editor : G.M.