Deși n-a reușit să înceapă vreunul, darămite să îl și termine, Guvernul anunța noi și noi proiecte de Parteneriat Public-Privat. Acum, un al doilea pachet incluzând la grămadă spitale, stațiuni de schi, bănci naționale de sânge sau aeroporturi.
Guvernul are planificat pentru şedinţa de joi opt proiecte de investiţii care vor fi realizate în parteneriat public privat, printre care construirea unei bănci naţionale de sânge, plasmă umană şi celule stem, a două spitale regionale, a Aeroportului Bucureşti Sud şi un nou complex turistic de schi în masivul Făgăraş, a anunţat premierul Viorica Dăncilă, potrivit News.ro.
”Astăzi adoptăm cel de-al doilea pachet de investiţii strategice care vor fi realizate în parteneriat public privat. În şedinţa din 24 mai, anul acesta, am aprobat primele cinci proiecte. Astăzi aprobăm încă opt proiecte strategice de investiţii, care urmează să fie pregătite şi atribuite în parteneriat public privat”, a anunţat Viorica Dăncilă.
Ea a menţionat că unul dintre cele opt proiecte este construirea şi operarea în parteneriat public privat a unei bănci naţionale de sânge, plasmă umană şi celule stem.
Premierul a spus că alte proiecte vizează construirea a două spitale regionale: Timişoara şi Brăila-Galaţi. „Al doilea proiect, spitalul regional Timişoara. Acest spital va deservi partea de vest a ţării noastre. Al treilea proiect în domeniul sănătăţii se referă la spitalul regional Brăila-Galaţi, un spital regional cu o capacitate de aproximativ 800 - 1.000 de paturi”, a spus ea.
”Celelalte cinci proiecte vizează amenajarea râurilor Argeş şi Dâmboviţa pentru navigaţie, construirea Aeroportului Bucureşti Sud, canalul Siret-Bărăgan, construcţia în parteneriat public privat a unei fabrici de mijloace de transport electrice şi un nou complex turistic de schi în masivul Făgăraş", a precizat Viorica Dăncilă.
Insistența Guvernului de a anunța noi și noi concesiuni contravine declarațiilor oficialilor europeni care au atenționat România că finanțarea privată, specifică PPP menționate de Dăncilă, este cea mai scumpă și că preferabil trebuie înlocuită cu bani europeni. Săptămâna trecută, la Bruxelles, comisarul pentru Buget şi Resurse Umane al Comisiei Europene, Günther Oettinger, a atras atenția că banii privați, cei cu care se fac proiectele PPP menționate de premier nu sunt ieftini.
”Dacă privaţii vin cu competenţele lor inginereşti, e foarte bine. Dar, dacă vin doar cu bani şi vor să câştige bani, mă tem că finanţarea privată va fi mai scumpă decât finanţarea prin bugetul public”, a spus Oettinger.